nieuws

Kickoff LogiZ: combinatie zorg en logistiek kan tot mooie dingen leiden

Supply chain

Kickoff LogiZ: combinatie zorg en logistiek kan tot mooie dingen leiden
Kickoff ontwikkelfase LogiZ in Utrecht

Afgelopen dinsdag was de kickoff van de ontwikkelfase LogiZ, het logistieke opleidingenprogramma voor de zorgsector. “Logistiek kan onze problemen helpen oplossen”, stelde Marie Josee Smits van Actiz. Jacob Wijngaard van de VLM: “Als dit aanslaat kan Nederland zich internationaal met zorglogistiek profileren.”

Afgelopen dinsdag 7 juli was kickoff van de ontwikkelfase LogiZ, een samenwerking tussen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de organisatie voor zorgondernemers (Actiz) en de Vereniging Logistiek Management (VLM). Er is onderzocht aan wat voor kennis behoefte is in de zorg, de cursusontwikkelaars zijn geselecteerd en deze kunnen nu aan de slag met het ontwikkelen van het opleidingenmateriaal.  

 

Na de aftrap door projectleider Peter van de Griendt was er een paneldiscussie met de mensen uit de stuurgroep.

 

Overlevingsdrang

"Logistiek is niet meer vrijblijvend in te zetten", stelt Mark van Houdenhoven, directeur van de Rivas Zorggroep (links zittend op de foto). "De overlevingsdrang was tot vijf jaar geleden in de zorg niet zo aan de orde, maar nu wel. De samenleving stelt eisen en er zullen zelfs zorgorganisaties gaan omvallen."

       

      

Meer zorgvragen, minder geld

Marie Josee Smits (foto rechts), die namens Actiz de ondernemers in de zorgsector representeert: "In de toekomst komen er meer zorgvragen en is er minder geld beschikbaar. Maar we moeten vooral de kwaliteit van zorg en leven op peil houden, daar gaat het ons om en niet om de financiële drive."

 

Niet op logistiek gaan concurreren

Ook Van Houdenhoven, oa directeur van het Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem,  beklemtoont dat ziekenhuizen niet op logistiek zullen gaan concurreren. "Logistiek kan ervoor zorgen dat een patiënt sneller van A naar B gaat in het proces, maar er moet niet op de snelheid worden geconcurreerd. Het gaat om de inhoud van de zorg."

 

Zorgpolitiek kan taai zijn

De invoer van logistieke concepten vergt in de zorg een heel andere aanpak dan in andere sectoren, stelt Jacob Wijngaard namens de VLM. "Je kunt logistiek niet los zien van wat in een branche gebeurt, er zijn geen standaardpatronen. Zorgpolitiek kan bovendien taai zijn, dus logistieke experts zullen creatief moeten zijn. Het is van belang dat de ontwikkelaars intensief gaan samenwerken met de professionals in de zorg."

 

Intrinsieke motivatie voor kwaliteit 

Voor Peter Kruithof van het ministerie van VWS, subsidieverstrekker voor LogiZ, is het project pas geslaagd als zorg en logistiek elkaar als vanzelf gaan vinden. "Het ministerie wil niet los investeren in een project, maar gebruik maken van de slagkracht van de sector zelf. Er bestaat geen sector waar de intrinsieke motivatie om kwaliteit te leveren hoger is dan in de zorg."

 

De panelleden zijn het erover eens dat als "de logistiek" erin slaagt om aan te haken aan die intrinsieke motivatie binnen de zorgsector, het LogiZ-project tot mooie dingen gaat leiden.

 

Internationale uitstraling

Indien succesvol kan de introductie van logistieke concepten in de Nederlandse zorgsector ook zijn uitstraling hebben op andere landen, stelt Wijngaard. "Indien het project het voor elkaar krijgt om de kennis te stroomlijnen kan Nederland zich ook op internationaal niveau profileren."

Reageer op dit artikel