nieuws

“Vraag over hele keten trekt snel weer aan”

Supply chain

“Vraag over hele keten trekt snel weer aan”
Prof. dr. ir. Jan Fransoo: vraag over de hele keten trekt snel weer aan

“De logistieke opslingering van de vraaguitval is stroomopwaarts in de keten enorm. Maar deze vraaguitval is niet gebaseerd op de echte vraaguitval in de eindmarkt. Daarom kan het niet anders of de vraag over de gehele keten zal vrij snel weer aantrekken.”

Volgens prof. dr. ir. Jan Fransoo (TU Eindhoven) is het van groot belang voor het economisch herstel, dat CEO’s en kredietverleners inzicht hebben in het versterkende effect van de marktvraag op voorraden. Hij schrijft dit gisteren in een opiniestuk voor NRC Handelsblad.

 

Allemaal tegelijk voorraad verlagen

"De effecten van voorraadverlaging zijn ongekend groot, maar worden systematisch onderschat. Vraaguitval stroomopwaarts in de keten wordt veroorzaakt doordat alle klanten tegelijkertijd besluiten om hun voorraden te verlagen. De lange logistieke ketens van tegenwoordig – bijvoorbeeld via Azië – zorgen er voor dat bedrijven meer voorraad aanhouden. Mede daardoor is het opslingereffect van vraaguitval stroomopwaarts in de keten enorm."

 

Voorraadeffecten van korte duur

Volgens de hoogleraar is het goede nieuws, dat logistieke modellen laten zien dat deze voorraadeffecten van korte duur zijn, als er tenminste geen sprake is van echte vraaguitval in de eindmarkt. Fransoo voorspelt in de tweede helft van 2009 voor veel sectoren herstel. "En dat zou wel eens met grote snelheid kunnen gaan. Dat zal ook leiden tot fors herstel van de dienstverlenende sectoren, zoals de uitzendbranche en transport. Misschien wel met tijdelijke krapte en prijsfluctuaties."

 

Inzicht krijgen in voorraad klanten

Voordat CEO’s besluiten om fabrieken dicht te doen en personeel te ontslaan, zouden ze gedetailleerd inzicht moeten zien te krijgen in de mate van voorraadreductie bij hun klanten. "Daarmee kunnen ze inschatten hoe snel het herstel voor hun bedrijf kan gaan. Maar ook kredietverleners moeten dit mechanisme begrijpen als dit najaar de verzoeken om kredietverruiming binnen komen. Ook al vormen de resultaten van het eerste halfjaar van 2009 daar geen aanleiding toe."

Reageer op dit artikel