nieuws

Consument eist kwaliteitscontroles in supply chain

Supply chain

Consument eist kwaliteitscontroles in supply chain
Onderzoek decemberaankopen 2007

Negatieve gebeurtenissen met bijvoorbeeld gevaarlijk speelgoed uit China, maakt de consument voorzichtiger. Retailers en importeurs moeten duidelijk communiceren over de gedane kwaliteitscontroles en het land van herkomst. Dat stelt adviesbureau Deloitte op basis van het onderzoek Sinterklaas- en Kerstaankopen 2007.

Meer dan de helft van de Nederlanders, 57 procent, zegt bij de decemberaankopen beïnvloed te worden door negatieve gebeurtenissen, zoals het door fabrikanten terughalen van speelgoed uit winkels om kwaliteitsredenen.

 

Niet-ethisch

Senior manager bij Deloitte, Peter Hoijtink legt uit: “Consumenten worden steeds voorzichtiger bij het kopen van ‘niet-ethisch’ speelgoed en steeds veeleisender als het gaat om kwaliteit. We adviseren retailers en importeurs dan ook duidelijk te communiceren over de gedane kwaliteitscontroles en het land van herkomst.”

 

Structureel meer via internet

In 2006 gaf nog 1 procent van de consumenten aan via het internet aankopen te doen, nu heeft 8 procent die intentie. De belangrijkste redenen voor deze trend zijn

  • het gemak van levering aan huis
  • het vermijden van drukke winkels en
  • meer keuze

 

Extra gevoelig voor kortingen

In totaal zullen de uitgaven rondom de feestdagen lager liggen dan vorig jaar, verwacht Deloitte. Het vertrouwen in de Nederlandse economie is het afgelopen jaar sterk gedaald. Om toch het maximale uit de feestdagen te halen is de Nederlander erg gevoelig voor kortingen en andere prijspromoties.

 

Europees onderzoek

Het Deloitte sinterklaas- en kerstonderzoek is uitgevoerd onder 15.107 consumenten in vijftien, met name Europese landen, waarvan 1400 respondenten in Nederland. Het onderzoek biedt inzicht in de consumentenverwachtingen over de decemberaankopen in 2007.

 

Download het onderzoek Sinterklaas- en Kerstaankopen 2007 van Deloitte (pdf)

 

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel