blog

Supply chain optimalisatie: zo krijg je inzicht

Supply chain

Verfijnde en eenvoudige analyse is van cruciaal belang om productbeschikbaarheid te garanderen, kwaliteit te waarborgen en kosten onder controle te houden. Sabine Palinckx geeft drie tips voor transparante in de supply chain. ‘Zonder inzicht, geen supply chain optimalisatie.’

Supply chain optimalisatie: zo krijg je inzicht
Sabine Palinckx

Supply chain management wordt steeds complexer, internationaler en krijgt meer schakels. Daarnaast eisen klanten steeds meer flexibiliteit, kwaliteit en duurzaamheid. Om deze uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, is transparantie en inzicht in de supply chain noodzakelijk. Dit zorgt voor een goede balans tussen operationele efficiëntie, klanttevredenheid en kwaliteitswaarborg.

Maar, met steeds meer spelers in de keten is inzicht verkrijgen soms lastig.

Tips voor supply chain optimalisatie:

 1. Delen is het nieuwe hebben
  Overzicht is nodig om bijvoorbeeld tijdig bij te sturen in het geval van onverwachte situaties. Maar het biedt ook mogelijkheden: zijn de vervoersafspraken wel marktconform, zijn de uitleverpunten wel op de juiste strategische plekken gelokaliseerd en welke zaken kunnen efficiënter geregeld worden? Om dit inzicht te krijgen is data van alle ketenpartners van groot belang. Gedecentraliseerde documenten, zoals Excel-sheets, bieden geen duidelijk inzicht. Laat staan dat daarmee patronen ontdekt kunnen worden. Het is dus belangrijk om uw ketenpartners beter te laten samenwerken. Kort gezegd het in staat zijn het traject van A tot Z te kunnen volgen en knelpunten te kunnen detecteren. Maak de beschikbare data over wie, wat en waar in de supply chain centraal beschikbaar. Stem uw databronnen goed af en vergaar deze op een centraal platform voor een duidelijk inzicht. Immers is het centraliseren van deze data belangrijk om in een hectische supply chain flexibel te kunnen opereren. Data delen onder de vlag van transparantie is de leidraad.
  .
 2. Data voor iedereen toegankelijk
  Naast het verzamelen en centraliseren van de voorraaddata op één platform, is het belangrijk dat niet alleen u, maar ook uw ketenpartners zelfstandig toegang hebben tot dit platform. Door de data real-time beschikbaar te stellen, kan er wanneer inzicht nodig is direct gehandeld worden. Zo kunnen bijvoorbeeld de mensen in de frontlinie van de supply chain direct de voor hen relevante data inzien en zijn zij niet eerst veel tijd kwijt met het zoeken naar een Excel-sheet. Zo’n platform gaat u pas succes opleveren als deze altijd en overal beschikbaar is. Mobiel gebruik is dan ook een vereiste, zeker omdat u met partners te maken heeft die altijd onderweg zijn.
  .
 3. Twee weten meer dan één
  Het delen van de real-time data biedt kansen voor optimalisatie van de supply chain. Mensen van uw organisatie kunnen daarmee samen met uw ketenpartners snel tot constructieve inzichten komen. In de ideale situatie beschikt uw organisatie over een platform wat supply chain collaboration eenvoudig maakt. Dit houdt in dat u en uw ketenpartners data overzichtelijk kunnen visualiseren en van daaruit gezamenlijke inzichten kunnen vormen. Twee weten er meer dan één. Omdat er gezamenlijk aan de optimalisatie gewerkt wordt, voorkom je herhaling, iets wat bijvoorbeeld snel optreedt bij het uitwisselen van informatie via losse documenten. Met real-time inzicht kunt u van uw ketenpartners leren en zij van u. Met als resultaat dat uw supply chain efficiënter, flexibeler en dus winstgevender wordt, van begin tot eind.

Auteur Sabine Palinckx is Country Manager Benelux bij Qlik.

Reageer op dit artikel