blog

Logistiek manager moet niet zwichten voor waan van de dag

Supply chain

Logistiek manager moet niet zwichten voor waan van de dag

Ik ken professionals die op het ene moment leiding geven aan supply chain-projecten gericht op het jaar 2020 en een half uur later op de magazijnvloer met een orderpicker over een verkeerd geplakt labeltje staan te filosoferen. Hoe stel je als logistiek manager de juiste prioriteiten?

Laatst liep ik een dagje mee met een logistiek manager op een groot Europees distributiecentrum van een Amerikaans retailbedrijf. “Het is een gekkenhuis”, verzuchtte hij toen ik ’s ochtends arriveerde. “Onze salesafdeling heeft deze maand veertig procent meer verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar. Daar hadden we in geen enkel scenario rekening mee gehouden. Ik ben momenteel maar met één ding bezig: hoe krijgen we iedere dag op tijd al die orders de deur uit.”

Kort termijn-issues

De meetings die hij had werden gedomineerd door kort termijn-issues over het inhuren van extra personeel en het snel kunnen transformeren van bulkopslag- tot orderpickruimte. De afgelopen jaren toen het relatief rustig was in het magazijn, was hij met allerlei logistieke verbeterprojecten bezig geweest, vertelde hij tijdens de lunch, gericht op verlaging van de ‘cost per item’ en het verhogen van de productiviteit. Maar aan dat soort projecten kwam hij deze zomer absoluut niet meer toe.

De afgelopen jaren stonden de actielijstjes van logistiek manager in het teken van kostenbesparingen. Voorraden omlaag, efficiënter werken, uitbesteden wat iemand anders goedkoper kan; maatregelen die bij dalende omzetten de marges nog enigszins op peil moesten houden.  Nu de economie aantrekt en veel bedrijven hun orderportefeuilles weer zien oplopen, ziet de agenda van menig logistiek manager er opeens heel anders uit.

Supply chain-projecten

Een typisch eigenschap van een logistiek manager is dat hij zowel strategisch/taktisch als operationeel verantwoordelijk is. Ik ken professionals die op het ene moment leiding geven aan supply chain-projecten gericht op het jaar 2020 en een half uur later op de magazijnvloer met een orderpicker over een verkeerd geplakt labeltje staan te filosoferen. Dat dit in één persoon kan worden verenigd heeft vele voordelen, maar de valkuil is dat lange termijn-projecten ondersneeuwen op momenten dat de korte termijn teveel aandacht vraagt.

Enquête verbeterprojecten

Ik ben erg benieuwd naar de uitslag van onze jaarlijkse enquête over logistieke verbeterprojecten. Klopt het dat er anno nu andere prioriteiten worden gesteld dan vorig jaar, toen van herstel van de economie nog nauwelijks sprake was? Maak ons deelgenoot van uw agenda en doe mee met de enquête. Maar ben ook waakzaam op uw agenda en laat u niet afleiden door de waan van dag. Houd koers! Brandjes blussen is belangrijk maar met strategische projecten maakt u de grote slagen.

>> Klik hier voor de enquête

Reageer op dit artikel