blog

Prijzenslag in de cloud

Supply chain

Prijzenslag in de cloud

Cloud hardware is de laatste jaren goedkoper geworden door het toegenomen gebruik en het beschikbaar komen van speciaal daarvoor gemaakte componenten. “Clouddienstverleners geven de prijsverlagingen in hardware onvoldoende door”, riep Urs Hölzle, vice president Technical Infrastructure Google onlangs tijdens tijdens het Google Cloud Platform. Hölzle riep dat niet zomaar…

Hölzle riep dat omdat Google op dat moment de prijzen verlaagde met 31 procent. Hij gaf aan dat de serverkosten jaarlijks met 20-30 procent dalen, maar dat de leveranciers maar 8 procent doorgeven aan hun klanten. Amazon en Microsoft reageerde meteen en binnen een week waren de prijzen met 28-64 procent verlaagd. Een kleine steekproef leert dat u bij Amazon een middelgrote server kunt huren per uur vanaf  63 (dollar)cent per uur. En sluit u een jaarcontract af dan betaalt nog maar 9.2 cent per uur.

Minder kans op afluisteren

Voor degenen die zich al tijden afvragen wat hier met cloud wordt bedoeld: ‘Cloud is het gebruiken van een of meer servers voor korte of langere tijd die op een voor u onbekende plaats staan met een garantie op goede werking.’ U gebruikt de server dus gewoon en hoeft die niet te onderhouden. Wel moet u zorgen voor backups en software, u krijgt een kale werkende server.

Vanzelfsprekend wilt u geen server huren in Amerika: de lijnen zijn (helaas) nog wat traag. Maar inmiddels kunt u voor hetzelfde geld ook in Ierland of Noorwegen serverruimte huren. Minder kans op afluisteren en geen ongunstig Amerikaans recht. Tegen dezelfde lage Amerikaanse prijzen.

Zou er iets aan de hardware mankeren? Dat is zeker niet zo: nieuwe processoren, snelle SSD-disks, volledig redundant. Het zijn vaak betere servers dan de meesten van ons zelf in huis hebben.

Nederlandse cloudproviders?

Ook in Nederland zijn er cloudproviders (buiten de genoemde drie). Maar een kleine steekproef leert dat de prijzen niet in de buurt komen Google of Amazon. Een kale, snelle Windows of Linuxserver is vaak tien keer duurder. En u loopt het risico dat uw provider ten onder gaat: het laatste jaar zijn er enkele kleinere aanbieders in Nederland geruisloos failliet gegaan, de gebruikers met lege handen achterlatend. Een lokale backup is in alle gevallen aan te raden, ook met Google en Amazon.

Clouddiensten in Nederland zijn nog steeds duurder en lastiger dan in Amerika. Daar huren studenten op de universiteit voor een project gewoon een server voor de duur van dat  project en zeggen daarna de huur op. Tegen zulke lage prijzen zodat er niet eens over nagedacht hoeft te worden.

Schaalbaar en goedkoop

Amerikaanse dienstverleners bieden hun dienstverlening aan op de standaardservers van de grote drie: schaalbaar en zeer goedkoop. Vaak worden de huurprijzen met een kleine toeslag aan de klant doorbelast. Dat is mogelijk omdat de schaalgrootte van Google, Amazon en Microsoft zo’n grote omvang heeft bereikt dat het een commodity is geworden. Net als het boeken van een reis komt er geen menskracht meer aan te pas: u boekt en reserveert en de verdere afwikkeling gaat automatisch. Vergelijk het met de prijsvechters in de luchtvaart: vlieg in het groot en haal overbodige franje er vanaf. Dan kunt u vliegen voor een prijs waar  u niet voor met de auto kunt rijden. Het is een kwestie van tijd wanneer u de aanbiedingen zult krijgen van de Amerikaanse aanbieders. Naar verwachting zal dat niet lang duren. Dat is niet alleen goed voor uw kosten maar ook voor het milieu. Een bijkomend effect is dat hun moderne hardware zo efficiënt is dat deze gemiddeld maar 30-40 procent van de stroom gebruiken die u zelf nodig had gehad.
Wat zijn uw ervaringen?

Reageer op dit artikel