blog

Farmaceutische supply chains moeten efficiënter

Supply chain

Farmaceutische supply chains moeten efficiënter

De farmaceutische industrie ondergaat een grote verandering. Hoe kunnen de farmaceutische bedrijven hun supply chain-kosten verlagen? Stephane Weishard van Cognizant zet hier wat ideeën op een rij.

Supply chains staan onder druk door een toename van productkeuzes, veranderende marktvraag en lagere marges. In de tussentijd verlopen patenten en hebben merken last van concurrentie van generieke geneesmiddelen. Daarnaast moeten farmaceutische distributiekanalen voldoen aan de toename van online bestellingen en directe leveringen aan klanten.

Al deze factoren, in combinatie met strenge regelgeving, maken het voor de farmaceutische industrie noodzakelijk om hun supply chains en IT-strategieën aan te passen. Ze moeten meer samenwerken, zodat ze efficiënter en flexibeler worden.

Gesloten sector

De farmaceutische industrie is van oudsher een redelijk onafhankelijke en gesloten sector. Wanneer individuele farmaceuten wel samenwerken met stakeholders – waaronder leveranciers, klanten en distributeurs – is dat meestal enkel voor transactiedoeleinden. Sinds kort is de sector zich meer gaan richten op samenwerking met partners uit de keten, zoals dat ook in andere sectoren wordt gedaan. Deze netwerken helpen de industrie om leveringen van geneesmiddelen beter te beheren en zorgen voor meer zichtbaarheid van de voorraad binnen de gehele distributieketen.

Farmaceutische organisaties kunnen de operationele efficiëntie van supply chains op verschillende manieren verbeteren door bijvoorbeeld efficiëntere productie- en verpakkingstechnieken met een hoge omloopsnelheid te implementeren. Ze kunnen dit echter ook op een relatief eenvoudige manier doen.

Op de volgende manieren geven organisaties hun operationele marges een impuls op de korte termijn (één tot drie jaar) en middellange termijn (vier tot zes jaar):

  • Optimalisatie van de voorraad in de gehele supply chain

    De farmaceutische industrie handhaaft grotere voorraden dan de meeste andere sectoren, en dit is deels te wijten aan de sterk wisselende vraag in de supply chain. Dit probleem verergert door de snelle toename van productkeuzes en de opkomst van generieke geneesmiddelen. De dure retourzendingen en vernietigingsprocessen van geneesmiddelen waarvan de houdbaarheidsdatum is verlopen zorgen voor hogere distributiekosten in vergelijking met andere sectoren.
  • Verbeteren van inzicht in de voorraad binnen de gehele supply chain

    Serienummering en ‘track-and-trace’ maken het niet alleen eenvoudiger om te voldoen aan de regelgeving, maar voorkomen ook dure terughaalacties en verminderen het risico op omzetverlies door misbruik en het namaken van producten. Betere zichtbaarheid draagt ook bij aan de verkleining van voorraden doordat data over de voorraad van supply chain-partners beschikbaar is. Deze data kan worden gebruikt om vraag en aanbod van geneesmiddelen te reguleren en verbetert de efficiëntie van de gehele supply chain.
  • Supply chains aanpassen voor regionale producten en markten

    Een ‘one-size-fits-all’ supply chain kan slechts één productcategorie efficiënt beheren. Door de diversiteit van de supply chain te vergroten en producten tussen supply chains te verplaatsen – rekening houdend met de marktomstandigheden – kunnen organisaties kosten van producten, overhead en voorraad verlagen en betere klantenservice bieden.

Een farmaceutisch productienetwerk levert het komende decennium competitief voordeel op. Om segmentatie mogelijk te maken zijn flexibele wereldwijde netwerken van fabrikanten noodzakelijk.

Om de operationele efficiëntie van supply chains te verbeteren is het belangrijk dat de farmaceutische industrie en fabrikanten een bepaald niveau van transparantie mogelijk maken. Een betrouwbare lange termijn relatie op basis van het delen van informatie zal het vertrouwen bij de fabrikant stimuleren om consistent producten te leveren en flexibeler te worden. Wanneer een fabrikant het gevoel heeft dat hij eerlijk wordt behandeld, kunnen veranderingen in productieschema’s en volumes sneller worden gemaakt dan wanneer een bestaand contract gewijzigd moet worden.

Toekomst farmacie

Farmaceutische bedrijven zullen de supply chain-kosten moeten verminderen door grote veranderingen aan te brengen in de zakelijke omgeving. Om hierin te slagen moeten farmaceutische organisaties transparanter worden. Leveranciers zoals ‘third party logistic providers’ (3PL’s) en retailers kunnen partners worden in een meer ‘virtuele supply chain’ en functioneren meer als geïntegreerde leverancier. In sommige gevallen zullen ze als een verlengstuk van het bedrijf dienen en niet meer alleen als een transactiepartner.

Reageer op dit artikel