blog

De top negen goede voornemens voor 2013

Supply chain

De top negen goede voornemens voor 2013

Logistieke ketens moeten duurzamer, veiliger, stiller, sneller, verser en voorspelbaarder worden. Er is de komende jaren nog heel veel te doen. Waarmee gaan we starten in 2013? De top 9 van goede voornemens.

Ik vroeg de lezers van Logistiek.nl vorige week naar hun goede voornemens voor 2013. Hier hebben 188 mensen op gereageerd, waarvoor onze hartelijke dank. Onderaan dit artikel vindt u de grafiek met de resultaten en kunt u ook de volledige resultaten van de enquête downloaden.

 

Assortimentsbeheer op één

Op nummer één in de top negen staat het goed opzetten van assortimentsbeheer. Heel verstandig, anders blijft het voorraadbeheer dweilen met de kraan open. Dit is een heel mooi voornemen omdat logistiek daarmee de werelden van marketing, verkoop, inkoop en finance kan verbinden.

 

Op nummer twee van de goede voornemens staat mijn suggestie om drie projecten te realiseren voor een totale 3% productiviteitsverbetering in transport en distributie. Er komt een tekort aan medewerkers in distributie en transport. Dat betekent lege schappen en productiestilstanden als de productiviteit in de logistieke sector niet snel sterk verbeterd. We moeten met 25 procent minder mensen tenminste hetzelfde doen. Wat heb jij dan vandaag gedaan om dat te behalen?

 

Op nummer drie staat het samen met verkoop en marketing een margeverbeterprogramma maken voor de tien grootste klanten. De klant bepaalt het overgrote deel van onze logistieke kosten. Het gaan om een kritische blik op de afspraken die we met klanten maken over leverwijze, bestelhoeveelheden, administratieve processen en levertijdstippen. Het zijn stiekem verborgen kosten in de boekhouding die we met ‘cost to serve’ kunnen aanpakken.

 

Innovatie is nodig
Het is een mooie lijst goede voornemens geworden. Maar, we zijn nog lang niet klaar in 2013. Er is nog veel meer innovatie nodig. Juist in de logistieke sector. Er zijn uitdagingen genoeg. De oogst uit de media van de afgelopen weken:

  1. Unilever topman Polman daagt professionals uit: ’To meet demand, we will need to produce the same amount of food in the next 40 years as we did in the past 8.000′.
  2. DSM Board of Directors lid Stefan Doboczky tijdens een presentatie aan jonge controller van de Universiteit van Maastricht: ‘Bio based economy will change supply chains in a big way’.
  3. De gemeente Amsterdam wil de stad autoluw maken en nodigt lokale ondernemers en bewoners uit om daarover mee te denken.
  4. Albert Heijn verbouwt de supply chain samen met leveranciers om straks hetzelfde werk te doen met 25% minder mensen en versere producten op het schap te krijgen.
  5. De Chinezen bouwen een wolkenkrabber in 90 dagen.

Kop in het zand
Wie wil over zulke uitdagingen niet graag meedenken? De innovatie liggen op de plank, bij universiteiten, Dinalog, TNO en ICT-bedrijven. Maar ze landen niet op de werkvloer stelde de Erasmus universiteit onlangs pijnlijk vast. Hoe gaat het straks met die goede voornemens? Zijn we niet teveel intern gericht en bezig met de waan van de dag.

 

Een manager schreef: ‘Wij gaan eindelijk kiezen voor het investeren in intellect in het bedrijf dan telkens weer in wielen en materieel. Die hbo-er of acadeem kan dan wel geen pallets vervoeren, maar kan wel slimme concepten bedenken en ontwikkelen’. En ander melde: ‘We gaan niet naar een congres, maar spreken met een paar concurrenten af dat we elkaar een kijkje in de keuken gunnen. Wedden dat we daar veel meer inspiratie uithalen dan verhalen van goeroes’. Innovatie komt echt van buiten, en meestal zelfs van buiten de eigen sector.

 

Veranderstress
De ene manager raakt door alle veranderingen en innovaties geïnspireerd, de ander raakt erdoor in de stress en een enkeling schiet compleet in de ontkenning. Dat is jammer, omdat veranderen, behalve nodig, gewoon verschrikkelijk leuk is.

 

De goede voornemens zijn een mooi stap op weg naar 2013. In de loop van 2013 komen we op Logistiek.nl zonder meer nog even op terug… ik ben benieuwd wat jij over een paar maanden aan voortgang hebt bereikt.

 

Ik wens iedereen een innovatief en veranderlijk 2013 toe!

 

De top 9 op een rij

1. Het assortimentsbeheer goed opzetten: anders blijft voorraadbeheer dweilen met de kraan open
2. Drie projecten realiseren voor een totale 3% productiviteitsverbetering in transport en distributie
3. Samen met verkoop en marketing een margeverbeterprogramma maken voor, of samen met, de 10 grootste klanten
4. Alle inkoopprocessen papierloos maken: van tendering tot en met facturatie
5. Op een terrasje zitten en je verbazen over de echte praktijk van stedelijke distributie
6. Actieplan maken om gevolgen van vergrijzing voor eigen bedrijf op te vangen
6. Met het hele team Lowlands bezoeken en genieten van hun geweldige logistiek. (Mag ook Mystery Land zijn!)
8. Weer eens een goed internationaal congres bezoeken, zoals CSCMP (in mei 2013 in Amsterdam!)
9. Lean and green award halen (als je dat nog steeds niet hebt gedaan) 

Lees hier de nieuwsbrief-special met tips & tricks jaarafsluiting 2012

Reageer op dit artikel