blog

ERP: werken we met oude troep?

Supply chain

Uit een recent onderzoekje van IPL Advies kwam naar voren dat steeds meer bedrijven langer dan 10 jaar met hun ERP-systeem werken. Dat is langer dan vroeger toen bedrijven gemiddeld 7 jaar met hun ERP deden. Er worden hierdoor minder vaak nieuwe pakketten verkocht. Is dit goed of slecht nieuws?

ERP: werken we met oude troep?

Werken we in dit land met oud spul omdat we wegens de crisis de noodzakelijke vernieuwingen niet meer kunnen betalen? Brengen wij de slagvaardigheid van onze bedrijven in gevaar omdat we niet meer aansluiten bij de informatienoden in de veranderende markt? Is innovatie in ICT achter de horizon verdwenen?
Of is dit een positief signaal? Hebben we ingezien dat optimaliseren effectiever is dan het implementeren van een nieuw systeem? Beseffen we dat het beter is bij de oude groep te blijven, de mogelijk-heden van het oude systeem te appreciëren, de upgrades te installeren en de gebruikers¬kennis up to date te houden?

 

Vervangen niet meer nodig

Moderne ERP- en PDM-systemen zijn zó flexibel dat wijzigingen in de informatiebehoefte door opnieuw configureren tot stand gebracht kunnen worden. Moderne leveranciers zijn continue bezig hun pakketten aan te passen aan de noden van de markt. Vervangen is niet meer zo nodig, als je de upgrades volgt, blijf je bij.

Bedrijven moeten dan wel investeren in hun vaardigheden voor het optimale gebruik van hun pakket. De gebruikers moeten steeds weer bijgeschoold worden in de nieuwe pakketmogelijkheden, veranderingen in de bedrijfsstrategie steeds weer doorvertaald naar de logistieke (en engineering) uitvoering, en onderhoud aan master data met volharding uitgevoerd. Als op deze manier innovatie is gewaarborgd, zijn oude troepen van veteranen de waardevolste productiefactoren.

Als de crisis mede leidt tot optimalisatie en innovatie van het bestaande pakket, bestendiger relaties met de leveranciers en kennis-onderhoud bij de gebruikers, komt er toch nog iets goeds van. Van de wegwerpcultuur, ook in de ICT werden we ook niet blij.

 

Auld lang sine.

(Ik zeg u geen vaarwel mijn vriend.)

 

Deze stelling van deze blog is één van de onderwerpen die aan bod komen op 30 oktober tijdens de Tabletop expositie & Congres: “Interne Logistiek 2012, dé ERP-PDM dag voor de maakindustrie”. Meer weten? Kijk op www.internelogistiekdag.nl

Reageer op dit artikel