blog

DigiNotar-gate: erger dan de bankencrisis?

Supply chain

DigiNotar-gate: erger dan de bankencrisis?
DigiNotar

Het balletje over DigiNotar begon woensdag te rollen. Met korte en krachtige tweets van experts begon een onverwacht digitaal eindspel… later via de blogs, kranten en TV Journaals en afgelopen zaterdagnacht met een historische persconferentie van minister Donner. Onze data zijn mogelijk niet meer veilig. En, de overheid was hierop niet voorbereid!

Steeds meer informatie zit in community-systemen, we delen ze met anderen en steeds vaker ook nog eens via de cloud. Logistieke data zitten in Portbase, Cargonaut en de douanesystemen. Onze financiële data staan in Swift. Als we zelf reizen zitten onze gegevens in de boekingssystemen van Amadeus, maar ook in vele douanesystemen. Al die systemen in de informatieketen grijpen in elkaar.

       

Vertrouwen DigiNotar 

VNO NCW roept bedrijven die gebruik maken van certificaten van DigiNotar, om hun communicatie op internet te beveiligen, op om snel over te stappen andere dienstverleners van beveiligingscertificaten. Maar, wie vertrouwt die andere certificaten nu nog wel? DigiNotar-gate spreidt zich uit als een olievlek. De Iraanse hackers hebben inmiddels ook Yahoo, Twitter en Facebook te pakken.

  

Wat gebeurt er als bedrijven over 1 of 2 dagen elkaars informatie niet meer vertrouwen. Klopt die financiële overboeking wel? Klopt die bill-of-lading echt? Staan die containers echt op dat schip? Je moet er even niet over nadenken wat dat voor de wereldhandel betekent. Zijn bedrijven hierop, anders dan de overheid, wel voorbereid? Dit kan wel eens ernstiger zijn dan de bankencrisis.

 

DigiNotar na 9/11

Het is 10 jaar na 11 september 2001 de dag van de aanslagen in Amerika. Vandaag hebben we geen pilotentrainingen en vliegtuigen meer nodig om de wereld een ‘lesje’ te leren. Cyberterroristen doen dat vandaag vanuit hun luie stoel via de satelliet. Daartegen kun je je niet wapenen als individueel bedrijf. Ik maak me zorgen: ‘we ain’t seen nothing yet….’. Waren we dan allemaal toch wat te goed van vertrouwen?

   

Reageer op dit artikel