blog

Bent u een kostenpost of een gewaardeerd talent?

Supply chain

Bent u een kostenpost of een gewaardeerd talent?
Logistiek leiderschap

Wanneer ben je een leider en wanneer ben je een manager? Is leiderschap functie afhankelijk of kan iedereen zich als leider ontplooien? Transformeer met onderstaande zeven tips van kostenpost naar gewaardeerd talent in leiderschap!

Leiderschap is een actueel thema binnen logistiek. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de discussie in de Logistiek groep op LinkedIn: ‘Met een top studie word je geen top CEO´.

     

Leiderschap

Stephen Covey heeft een mooie definitie van leiderschap in zijn boek ´De achtste eigenschap, van effectiviteit naar inspiratie´, namelijk:

 

Leiderschap is: zo duidelijk op mensen overbrengen

dat ze de moeite waard zijn en potentieel hebben,

dat ze het zelf ook geloven.

 

Dankzij schade en schande, geloof ik dat leiderschap een keuze is en functieonafhankelijk. Ik geloof ook dat binnen Logistiek hier nog veel te winnen valt. Juist omdat we binnen logistiek zo proces gedreven en gestuurd zijn, is het risico groot dat efficiëntie, procedures en KPI´s het winnen van leiderschap.

    

Vast in oude tijdperk

De omgeving veranderd snel en inmiddels zijn we in een nieuw tijdperk aanbeland: het informatietijdperk van de kenniswerker. Veel logistieke bedrijven zitten echter nog vast in het Industriële Tijdperk waarin de productie en processen centraal staan. Hierbij worden de mensen aangestuurd volgens de principes van het industriële tijdperk, waarbij ze eigenlijk vergeten worden. De mensen worden gezien als kostenpost, terwijl machines, gebouwen en andere middelen als investering op de balans staan. Wat een ongelijke verhouding!

    

Logistiek Leiderschap

Leiderschap op deze manier, heeft volgens mij geen lang leven meer. In het nieuwe tijdperk gaat het erom dat je mensen de ruimte geeft zich te ontwikkelen, te ontplooien en van hun talenten gebruik te kunnen maken.

    

In het licht hiervan wil ik u zeven tips van Logistiek Leiderschap delen, ik hoop dat u ervan gebruik zult maken.

  1. Zie uw collega´s werkelijk als mensen. Zie ze als gelijkwaardig, met dezelfde hoop, zorgen, angst etc. Beschouw ze niet als kapitaal, als dingen, beschouw ze van vlees en bloed;
  2. Ieder mens heeft talenten. En hierbij geldt: Hoe meer talenten we als mens gebruiken en ontwikkelen, hoe meer talenten we blijken te hebben! Geef uw collega´s de ruimte om deze talenten te ontwikkelen en te benutten;
  3. Ontwikkel uw emotionele intelligentie, deze draagt in belangrijke mate bij aan uw leiderschap;
  4. Stap uit de negatieve spiraal van controle. Des te meer u controleert, des te meer gedrag u uitlokt dat vraagt om controle. Het haalt het initiatief en eigen verantwoordelijkheid van uw collega´s weg. Creëer een positieve spiraal van vertrouwen. Als u vertrouwen wilt in uw organisatie, geef dan eerst zelf vertrouwen;
  5. Doe wat u doet met passie en energie, dat kunt u realiseren door het benutten van uw eigen talenten. Pas dan zult u anderen kunnen inspireren en uw organisatie leiden naar grootse resultaten;
  6. Pas de Leiderschap Piramide toe in uw communicatie met collega´s. Als ´corrigeren´en ´vertellen wat moet´niet meer lukt, stap dan naar een volgend level ´trainen en communiceren`. Leg het waarom uit. Wanneer dit niet werkt, luister en leer van uw collega´s, dit opent compleet nieuwe oplossingsmogelijkheden; 
  7. Benut de kracht van diversiteit. Als u de verschillen van uw collega´s accepteert en waardeert kunt u dankzij diversiteit, synergie van samenwerking realiseren. (1 + 1 = 10). Binnen logistiek is er nog veel aan diversiteit te winnen, zeker in wat hogere functies is nog veel homogeniteit.

  

Er zijn vast nog veel meer tips te benoemen, echter deze zijn wat mij betreft de belangrijkste. Pas jij ze al toe?

Reageer op dit artikel