blog

ERP-leverancier op afstand houden? Niet slim!

Supply chain

In de wereld van (transport)logistiek is enige afstand houden praktisch. Maar als het gaat om ERP is het precies andersom! Toch houden veel directies hun leveranciers tijdens het selectietraject op afstand. En dat is niet slim.

ERP-leverancier op afstand houden? Niet slim!
Afstand houden? Niet bij je ERP-leverancier!

Iedereen beseft inmiddels dat goed gebruik van bedrijfssoftware van strategisch belang is. Daar komt bij dat ondernemingen dit soort systemen aanschaffen om er langjarig profijt van te hebben. Het is dus eigenlijk heel logisch om uw strategische bedrijfsplannen in het selectieproces te betrekken.

 

Verstoppen achter secretaresses

In de praktijk gebeurt precies het tegenovergestelde! De meeste directies menen er namelijk verstandig aan te doen om hun potentiële leveranciers op afstand te houden. Zij verstoppen zich achter hun secretaresses. Of wellicht achter hun onzekerheid? En verwijzen naar de selectiecommissie. Waar zij zelf overigens zelden deel van uit maken! Logisch gevolg: uw RFI staat bol van operationele aspecten. Maar de zaken die er echt toe doen ontbreken!  

 

Een nieuw systeem is niet iets dat je bij de achterdeur laat afleveren. Dus als u maximaal profijt van uw kostbare investering wilt hebben is het noodzaak om de interactie met uw leveranciers te zoeken! De juiste inrichting van het systeem kan toch alleen dan plaats vinden als uw leverancier begrijpt waar u met uw onderneming heen wilt? Gaat u autonoom groeien? Of juist overnemen? Binnen of buiten Nederland? Gaat u uw productie naar lage lonen landen verplaatsen? Wilt u gaan centraliseren? Of juist decentraliseren? Van een direct naar een indirecte verkoopmodel? Stuk voor stuk aspecten die impact hebben op zowel uw pakketkeuze als de wijze van implementeren. En geloof me, u kunt zich niet permitteren om hierin fouten te maken!  

 

Een directe vraag. Gelooft u werkelijk dat u al uw relevante vraagstukken en business scenario’s voor de komende 10 jaar in een simpele vragenlijst kunt samenvatten? Die door operationele medewerkers wordt samengesteld. En door de leveranciers in de dimensies ‘ja’ en ‘nee’ moet worden geëvalueerd? Werkelijk waar?

 

Bent u directeur of manager – maak de briefing van uw toekomstige leverancier dan tot uw persoonlijke activiteit. Kijk hier hoe u dat kunt aanpakken. Werkt u op operationeel niveau? Maak uw directie dan duidelijk dat zij hier een belangrijke taak hebben te vervullen! In dit soort trajecten is afstand houden namelijk reuze onverstandig!

 

Bekijk hier het digitale Jaarboek Software Logistiek…

Reageer op dit artikel