blog

Maakt nieuwe industriële revolutie logistiek overbodig?

Supply chain

Maakt nieuwe industriële revolutie logistiek overbodig?
Print me a Stradivarius

Is het al 1 april? Mijn collega Miel liet me een artikel uit de Economist zien: ‘Print me a Stradivarius, How a new manufacturing technology will change the world’. Een korte samenvatting: bij driedimensionaal of 3D-printen, roep je het beeld van het voorwerp en de gewenste kleur op en drukt dan op de printknop.

Na die printopdracht gaat ‘de printer’ aan de gang en bouwt het gekozen voorwerp geleidelijk op. Door laag na laag plastic, ijzer of andere materialen samen te voegen en te vormen ontstaat het voorwerp naar keuze. Voorbeelden van producten die zo geproduceerd worden zijn auto-onderdelen, lampenkappen of een viool. Het mooie is dat de producten thuis of in de kroeg gemaakt kunnen worden. Op dit moment is productie al mogelijk met bepaalde materialen zoals plastic, kunstharsen of metalen, en dat met een nauwkeurigheid van een tiende millimeter.

    

De gebruikersgroep is op dit moment nog beperkt tot een aantal hobbyisten, wetenschappers en specifieke bedrijfstakken maar de verspreiding van de technologie gaat snel en de kosten van de ‘printer’ worden snel lager. Waar de toepassingen in het verleden vaak beperkt waren tot het maken van prototypes in ontwikkelomgevingen zien we nu een verschuiving naar het maken van ‘echte’ onderdelen. In de vliegtuigindustrie worden zelfs titanium onderdelen op deze manier gemaakt.

    

Als de verspreiding van deze technologie net zo snel gaat als de introductie van bijvoorbeeld computers en mobiele telefoons, zal het logistieke landschap er binnen 15 jaar heel anders uitzien. De vraag komt op of logistiek als vakgebied dan nog bestaat!

 

Consequenties logistiek

De consequenties voor ons vakgebied zijn zo groot dat ik ze niet kan overzien. Het betekent in ieder geval:

  • Dat we niet meer de hele wereld rond hoeven te trekken met volle containers van producten die we vanwege schaalvoordelen en kosten in lage lonen landen laten maken.
  • De magazijnen die we langs de snelweg zien kunnen allemaal een stuk kleiner.
  • Voorraadbeheersing als vakgebied is gereduceerd tot het plannen vande basisgrondstoffen die we in de ‘printer’ verbruiken.
  • Voor basis producten is ‘de last mile’ – het afleveren van de producten bij de consument – geen probleem meer, we printen de producten gewoon thuis uit.
  • De vermaledijde vraagvoorspelling wordt een stuk eenvoudiger en misschien wel overbodig.
  • ….

  

Of sla ik nu een beetje door in mijn enthousiasme?

 

Bekijk het artikel Print me a stradivarius op de website van The Economist.

Reageer op dit artikel