blog

De supply chain kan dansen

Supply chain

Bij een dance-evenement denk je niet in de eerste plaats aan logistiek. De show is te adembenemend. Het decor te overweldigend. De beat te sterk. Maar dan vraag je je af: welke logistieke operatie gaat er schuil achter de immer uitverkochte voorstellingen?

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 12 november 2010.

Valt er iets te leren van de logistiek achter dance events? Een blik achter de schermen bij ID&T geeft zeker inspiratie.
 

ID&T organiseert festivals en events over de hele wereld. De omstandigheden zijn verre van standaard. Elk land en locatie brengt zijn eigen uitdagingen. Geen stadion, muziekhal of festivalterrein zijn gelijk. De aanvoerlijnen zijn al even verschillend en de douaneformaliteiten onvoorspelbaar. Toch is een ding altijd zeker. De show must go on! Alles moet op tijd ter plekke zijn voor dat ene moment. En na de extase moeten alle decorstukken en apparatuur weer zo snel mogelijk naar de volgende locatie.
 

In de loop der jaren heeft ID&T haar logistiek geïnnoveerd om tegemoet te komen aan deze eisen. Betrokkenheid van logistiek bij de creatie, Efficiënt transport en slimme inhuur zijn hiervan de pijlers.

   

Een show staat of valt bij een origineel thema wat terugkomt in de decors, kostuums, verlichting. Het ontwerp hiervan is een creatief proces. Laat echter de creatievelingen hun gang gaan en je eindigt met een vracht waarvoor een heel containerschip benodigd is. Vandaar dat logistiek van af het begin betrokken is. De hele show wordt in 3D ontworpen. Decorstukken zijn opvouwbaar en er wordt gebruik gemaakt van veel opblaasbare elementen. Het resultaat is dat de gehele show in drie tot vijf containers past. Bij transport is het devies betrouwbaarheid en snelheid boven prijs. ‘Zoek’ of ‘te laat’ mag gewoon niet voorkomen. Er wordt gebruikgemaakt van een gespecialiseerde logistieke dienstverlener die de eisen kent van de entertainmentsector. Verder geldt: “Specialisten vervoeren in plaats van spullen”.
 

Door zoveel mogelijk lokaal in te huren kan het totale transport worden beperkt. Leveranciers zijn verdeeld in ringen. Met vaste partners in de tweede ring worden langdurige strategische relaties ontwikkeld. Hier wordt de creatieve inhuur mee geregeld. In de derde ring bevinden zich leveranciers van bulkdiensten. Hier vindt inhuur plaats via tenders. Het systeem werkt zo goed, dat ID&T diensten is gaan aanbieden aan andere evenementen. De vierdaagse van Nijmegen en Sail 2010 behoren tot de eerste klanten. Logistiek danst bij ID&T!

Reageer op dit artikel