blog

Minder kilometers? Zoek het eens bij jezelf!

Supply chain

Tijdens mijn zwangerschapsverlof had ik even alle tijd om boodschappen te doen. Ik deed een poging om mijn steentje bij te dragen aan minder transportkilometers en kocht mijn groente en fruit rechtstreeks bij een boer uit de Betuwe. Voor mij geen asperges uit Peru of sperziebonen uit Egypte meer. Groente en fruit van eigen bodem is veel lekkerder en duurzamer en hoeft maar weinig kilometers af te leggen.

Ik woon aan de kant van Arnhem die aan de Betuwe grenst. Hoewel ik met een baby toch geregeld de auto pak, rijd ik niet naar Albert Heijn maar naar de Landwinkel, slechts een paar kilometer bij ons huis vandaan. Hier koop ik Hollandse asperges, kersen en appels. Geen Brae Burns uit Nieuw Zeeland, nee gewoon de Hollandse Elstar of Jonagold. Helemaal goed en verantwoord bezig. Ook heb ik zelf nog een moestuintje aangelegd en deze zomer volop genoten van mijn ‘eigen’ wortels, rabarber, aardbeien en sla.

Nu ik weer aan het werk ben probeer ik ervoor te waken dat het in één keer alle boodschappen doen voor de hele week bij AH er weer in sluipt. Want ja, dat is toch ook wel lekker makkelijk..

 

Verbazing over dure sperziebonen

Opgegroeid op het platteland in een huis met moestuin weet ik welke groente bij welk seizoen hoort. Ik verbaas me dan ook erg als ik mensen in de supermarkt hoor klagen dat de sperziebonen zo duur zijn. ‘Ja mevrouw, in de winter is het geen seizoen voor sperziebonen, dan halen ze van die slappe dingen uit Egypte.’ Wat mij betreft mag er dan ook zo snel mogelijk op ieder product de carbon footprint worden vermeld. Als je er maar vaak genoeg mee wordt geconfronteerd, dan ga je vanzelf nadenken over wat je koopt, waar het vandaan komt en vooral hoeveel kilometers het product heeft afgelegd.

 

De grootgrutters zullen het proberen tegen te houden. Zij zijn van mening dat groente en fruit uit het buitenland ook best duurzaam is, zeker als we het in Nederland alleen maar in dure energieslurpende kassen kunnen verbouwen. Hebben ze gelijk? Ik weet het niet. Mijn gevoel zegt nog steeds dat alles wat je uit je nabije omgeving haalt veel duurzamer is. Het hoeft immers maar een kleine afstand te overbruggen.

 

Grown here. Picked here

Een aantal bedrijven beginnen het ook te snappen. Onder de slogan "Grown here. Picked here. From here’ haalt McDonalds in Amerika in de staat Washington haar aardappelen voor de Franse frietjes uit de staat Washington zelf. En dat geldt ook voor de appels, de melk en de vis; die schijnen ze precies voor de kust van Washington State uit de Pacific Northwest te hengelen.

 

In Nederland hebben we ook pioniers op dit gebied, zoals Marqt. Sinds een aantal jaren opereert oud Albert Heijner Quirijn Bolle met deze duurzame supermarktformule in Amsterdam en Haarlem. De supermarkt die naar eigen zeggen ‘écht eten’ verkoopt en bijvoorbeeld haar groenten en fruit inkoopt bij de organisatie Mijnboer: biologisch, regionaal geproduceerd en rechtstreeks aan de winkel geleverd. Dat laatste gebeurt sinds kort door 020stadsdistributie.nl en hoeven de 26 leveranciers niet allemaal zelf meer de stad in. Ze kunnen de goederen aan de rand van de stad droppen waarna het geconsolideerd naar de winkels wordt gebracht.

 

Ik hoop van harte dat het Quirijn lukt om Marqt ook buiten de Randstad aan te laten slaan en we straks allemaal naast de deur eerlijke producten kunnen kopen zonder dat het onnodige kilometers heeft afgelegd. Wie volgt?

Reageer op dit artikel