blog

Crisis is goed voor SCM

Supply chain

Logistieke innovaties komen het meeste voor in branches, waar de marge al jarenlang onder druk staat. Zoals de levensmiddelenbranche. Mede door de hoge innovatiegraad heeft die branche momenteel het minste last van de financiële crisis.

 

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 12 februari 2010.


Datzelfde kunnen we echter niet zeggen over alle andere branches. Met dank aan de crisis zien we momenteel veel supply chain initiatieven in sectoren waar de term SCM voorheen nog nauwelijks gebezigd werd.

We noemen:

 • De banksector.
  Door de financiële crisis is duidelijk geworden, dat er in de chartale geldketen backoffice ontelbare mogelijkheden tot samenwerking bestaan – mogelijkheden die voorheen niet bespreekbaar waren
 • De bouwsector.
  Door de ingezakte woning- en bedrijvenmarkt gaat het slecht in deze branche. Ineens is er aandacht voor samenwerking. Het aantal initiatieven tot bouwlogistiek valt momenteel niet meer op de vingers van twee handen te tellen
 • Bruin- en witgoed.
  Bij wasmachines, consumentenelektronica en keukens dringt het besef gelukkig door dat aanbieders frontoffice moeten concurreren en qua logistiek zoveel mogelijk met elkaar moeten meeliften
 • E-business.
  Consumenten hebben nog nooit zoveel internetaankopen gedaan als in het crisisjaar 2009. SCM heeft ervaring met dunner wordende goederenstromen. E-logistics profiteert zeer van die kennis
 • Duurzaamheid.
  Hoewel dit onderwerp als ‘business-as-usual’ behoort te worden aangemerkt, zien we mede door de crisis vele activiteiten om de supply chain te verkorten. ‘Green orders’ gaan de logistiek beheersen

 

Dit aantal voorbeelden kan eenvoudig worden uitgebreid. Duidelijk is echter dat de belangstelling voor SCM-oplossingen groter is dan ooit tevoren. Toch ligt daar ook de uitdaging. Want onze SCM-theorie is zeer sterk toegespitst op fysieke producten. En juist die theorie moeten we proberen te vertalen naar diensten in uiteenlopende sectoren, zoals de banksector. We zijn ervan overtuigd dat dat kan, hoewel de terminologie soms wat gecustomized moet worden. Voor zowel opleiders als studenten een mooi terrein om te gaan ontginnen! Hoewel niemand blij is met de crisis, moeten we toch concluderen dat juist die crisis SCM geen windeieren legt. Lang leve de crisis! Lang leve SCM!

Reageer op dit artikel