blog

Obama baalt van Tax Effective SCM

Supply chain

Obama baalt van Tax Effective SCM
Barack Obama baalt van Tax Effective SCM

De financieel manager van een Amerikaans bedrijf vertelde mij ooit hoeveel miljoenen dollars hij kon besparen met Tax Effective Supply Chain Management. Als het aan president Obama ligt komt hier snel een eind aan.

Het was één van de grootste eye-openers in mijn journalistieke carrière. In 2004 vertelde de ex-financieel manager van een Amerikaans bedrijf mij dat hij twaalf miljoen dollar kon besparen door bij de herinrichting van de supply chain de belastingafdracht centraal te stellen.

 

Ik kreeg er als logisticus bijna een minderwaardigheids- complex van. Wat wij in de logistiek aan kostenvoordeeltjes binnenhalen door het optimaal plannen van productie- en transportactiviteiten, daar lachte die financieel manager om. Door het oprichten van een principaalbedrijfje in Zwitserland en hier zoveel mogelijk toevoegende waarde-activiteiten onder te brengen, behaalde hij een kostenvoordeel waar een logistiek manager alleen maar van kan dromen.

 

VS loopt 170 miljard dollar mis

President Obama heeft een ‘zwarte lijst’ van belastingparadijzen opgesteld. Nederland stond hier ook op, maar dat was kennelijk een misverstand. Doordat bedrijven hun economische activiteiten zodanig over verschillende landen verdelen dat ze minimaal belasting betalen, zou de Amerikaanse regering in tien jaar tijd 170 miljard euro mislopen.

 

Dat bedrijven hun supply chains zo inrichten dat ze een minimum aan tax kwijt zijn, heet met een mooi woord Tax Effective Supply Chain Management (TESCM).

 

TESCM niet helemaal eerlijk

Ik heb er altijd een vreemde bijsmaak bij gehad, bij TESCM, alsof het niet helemaal eerlijk is. Alsof een club die in de Nederlandse competitie voetbalt opeens beslist om naar de competitie van Andorra over te stappen omdat ze daar makkelijker kampioen kunnen worden. Zoiets.

 

Toch slaat het nergens op om TESCM als een enigszins duistere, illegale bezigheid te bestempelen. Supply Chain Management is erop gericht goederenstromen en geldstromen te optimaliseren dus nogal logisch dat je als bedrijf hier dan ook de factor tax in betrekt.

 

Obama baalt

Toch gaat hier de komende jaren wat in veranderen als het aan Obama ligt. Hij baalt ervan dat zijn land zoveel belastinggeld misloopt. Die 170 miljard dollar heeft hij zelf keihard nodig. Ik las in Elsevier dat er maar liefst 700 Amerikaanse bedrijven om belastingredenen in Nederland zijn gevestigd. Ik ben benieuwd hoe die hun TESCM-strategie de komende tijd gaan heroverwegen.

Reageer op dit artikel