blog

Klaar voor het schap

Supply chain

Een toename in de diversiteit van het assortiment stelt steeds hogere eisen aan schapklare omdozen. Immers, een groter assortiment betekent dat er per product minder ruimte is op het schap, en er hierdoor een druk ontstaat om steeds minder producten per omdoos te verpakken. Daartegenover staat dat een grotere diversiteit in het assortiment leidt tot meer druk op het schappenvullen. En dat is duur: handlingkosten domineren de logistieke kosten in de supermarkt. Bij de kruidenierswaren zijn de kosten van handling vele malen groter dan de kosten van voorraadhouden.

Onderzoek van Mariska van Stipdonk aan de TU Eindhoven leverde een concrete spread-sheet op waarmee een retailer dit per product kan nagaan op basis van de karakteristieken van de verpakking. Van Stipdonk schat dat alleen al dat je door het vervangen van de verpakkingen van de daarvoor geschikte producten door schapklare verpakkingen (een tray zonder deksel) in de handlingkosten zo’n 7 procent kunt besparen. Dit vergt een nauw samenspel tussen supermarktketens, toeleveranciers en leveranciers van verpakkingsmaterialen.

Het nauwe samenspel vergt echter veel meer dan ‘alleen’ een herontwerp van de verpakking. Die is nauw gelieerd aan andere operationele beslissingen op de winkelvloer. Denk aan het bestellen (dat sterk wordt be-paald door de grootte van de omdoos en de ruimte op het schap). De bestelregels of be-stel-parameters moeten mogelijk worden aangepast bij de keuze voor een andere verpakking. De handling en stapeling op de rolcontainers moet mogelijk worden gewijzigd. En tenslotte, met de toenemende automatisering in de dc’s van de retailers, zou wel eens een nieuwe uitdaging kunnen ontstaan in het handlen van schapklare omdozen zonder deksel. Ik ben ervan overtuigd dat de innovatieve retailers hier al lang en breed mee bezig zijn. Maar het duurt nog wel even voordat we een volledig assortiment van schapklare dekselloze omdozen in de relatief kleine winkels in Nederland hebben.

Reageer op dit artikel