blog

Software kopen op basis van vertrouwen

Supply chain

Als u bedrijfssoftware vooral op “goed vertrouwen” koopt gaat u een interessante implementatie tegemoet. Zeker als uw leverancier u de ruimte geeft om uw wensen vaag te houden. Over het belang van weten wat u wilt en dat helder te communiceren.

Onlangs sprak ik een bedrijf dat kort daarvoor een nieuw ERP-systeem had aangeschaft. De directeur was gefrustreerd en radeloos omdat de implementatie op een faliekante mislukking was uitgelopen. Maar veel erger nog was voor hem de gebleken noodzaak om z’n implementatiepartner juridisch te vervolgen. De reden wist hij me haarfijn te duiden: "Ik ben de vierde generatie in ons familiebedrijf en dit wordt in ruim 100 jaar de eerste keer dat wij met een leverancier naar de rechter moeten."

 

Als je zoals TerDege op het snijvlak van afnemers en aanbieders opereert zijn dit interessante cases! Dus ik spitste mijn oren en schraapte mijn keel. Of de behoeften wel duidelijk waren gecommuniceerd? En of hij tijdens de demonstraties en referentiebezoeken wel voldoende bij de les was geweest? Want dat zijn toch de momenten waarop je match tussen vraag en aanbod checkt. Z’n reactie was even ontnuchterend als veelbetekenend. De man had namelijk "gewoon op basis van vertrouwen" zaken gedaan. "Zoals wij dat in onze onderneming al meer dan een eeuw doen", voegde hij er nog aan toe. Tja…

 

Het kopen van een nieuw informatiesysteem is ècht wat anders dan het kopen van een zak popcorn. Toch zijn er nog steeds bedrijven die menen dat ze louter "op basis van vertrouwen" zaken kunnen doen. Met wellicht de hoop dat de rechter uiteindelijk hun naïviteit zal belonen? 

 

Vertrouwen kan een prima basis zijn voor een succesvolle relatie. Maar dan moeten partijen  samen wèl goed weten waar het over gaat. Specificaties en goed ingevulde relevante RFI’s kunnen in dat proces zowel voor de aanbieder als de afnemer een dankbaar houvast vormen.

Reageer op dit artikel