blog

De opkomst van virtuele regie

Supply chain

Logistiek, dat is toch de fysieke goederenstroom? Ik hoor het u denken. Of, hoe krijg ik zelf goederen van A naar B met een optimale leverbetrouwbaarheid tegen zo laag mogelijke kosten? Tegenwoordig is dat een achterhaald principe.

Je hoeft je niet meer zelf bezig te houden met de fysieke goederenstroom om toch te kunnen beweren dat je een optimale logistieke prestatie neerzet. Zie hier de opkomst van virtuele regie van de goederenstroom. Dit houdt in dat een bedrijf de totale controle over de goederenstroom heeft, zonder dat eigen medewerkers de producten fysiek handelen.

Een bedrijf als Cisco houdt dat streng in de gaten. In het geval van Cisco geldt dat in ruim 65 procent van de gevallen er geen ‘Cisco-handen’ meer aan het product komen. Dan moet u denken aan productie, distributie maar ook aan after-sales services. Toch is de gehele waardeketen onder controle van Cisco.

 

Virtuele regie houdt in dat een bedrijf de muziek schrijft, de dirigent is van het orkest, de kaartjes voor het concert verkoopt, het geld van het concert int, maar niet de eigenaar is van de concerthal en niet de musici van het orkest in dienst heeft.

Zo wordt niet geïnvesteerd in bakstenen, zijnde vaste activa die je voeten aan de grond vastzetten, maar juist in de virtuele regie. Een bedrijf wordt hiermee ‘footloose’. Het kan zich heel snel aanpassen aan veranderende markten en volumes in verschillende geografiën.

 

Bedrijven die virtueel zakendoen komen in steeds meer sectoren voor. Denkt u bijvoorbeeld aan ING-direct, de snelgroeiende internationale spaarbank zonder een noemenswaardig kantorennetwerk in de nieuwe landen die ze betreden, of aan makelaarsland.nl, de snelstgroeiende makelaar van Nederland zonder kantorennetwerk. Virtuele regie in de logistiek gaat een grote vlucht nemen, neemt u dat van mij aan!

Reageer op dit artikel