blog

Leverancier of sparringpartner?

Supply chain

Er zijn twee soorten aanbieders van ERP-systemen. Enerzijds de traditionele aanbieders die – kort samengevat – een pakket installeren, de functies aanleren en vervolgens vertrekken. Daarnaast zijn er aanbieders die ERP zien als een katalysator om veranderingen te ondersteunen en door te voeren. Zij kijken vooral naar het verbeteren van uw bestaande processen en het oplossen van uw knelpunten.

Leverancier of sparringpartner?
Bakkenist

Sparringpartner…

Interessant is de vraag aan welk soort aanbieder uw bedrijf behoefte heeft. En natuurlijk ook aan welke kant uw huidige aanbieder staat. Duidelijk is dat deze tweede categorie over andere kennis en vaardigheden dient te beschikken. Het lef om lastige onderwerpen bespreekbaar te maken is er daar zeker één van.

Naar mijn inschatting kiest de meerderheid van de ERP-kopers nog steeds voor het herautomatiseren van hun bestaande processen en inrichting. Waardoor ze hun bedrijf besturen op basis van verouderde uitgangspunten. Alsof je een splinternieuwe auto koopt, de motor van het oude brik overzet om vervolgens opnieuw niet harder te kunnen dan 50 kilometer per uur. Wie de mogelijkheden van nieuwe technologie echt wil benutten moet bereid zijn tot veranderen. Oók als dat intern pijn doet! Een leverancier met de competenties van een sparringpartner is dan onmisbaar.

Als u met uw volgende ERP-pakket ècht meters wilt maken doet u er goed aan uw implementatiepartner niet louter op de laagste tarieven te selecteren. Ik adviseer u dan vooral te kijken naar het ‘sparringpartner gehalte’. Dat vormt meteen een solide basis voor een positief rendement op uw investering.

Reageer op dit artikel