blog

Tijd als grootste vijand

Supply chain

In veel selectietrajecten voor nieuwe software vormt de factor tijd de grootste vijand. De oorzaak ligt doorgaans in het ontbreken van een goede planning naast de vaardigheid om te beslissen. Indirect vormt dit een substantiële bijdrage aan het (deels) mislukken van ERP-projecten.

Tijd als grootste vijand
wekker

In de meeste pakketselecties wordt naar een vaste datum toegewerkt waarop het nieuwe systeem operationeel in gebruik moet worden genomen. Veelal is dat nog steeds de start van een nieuw boekjaar. Maar zonder een deugdelijke projectplanning ontbreken de middelen om in dit traject actief te kunnen sturen. Vertragingen zijn dan ook aan de orde van de dag.

 

Als uw keuzeproces eenmaal is vertraagd en de datum van ingebruikname vast staat bent u wel gedwongen de geplande implementatie activiteiten in elkaar te schuiven. Helaas bestaat de laatste fase uit het opleiden van de eindgebruikers, die bijgevolg matig getraind of zelfs helemaal ongetraind met het nieuwe (“toch zo intuïtieve”) pakket aan de slag mogen gaan. Is het eigenlijk wel echt zo wonderlijk dat eindgebruikers uw bedrijfskritische data gewoon in hun eigen Excel bestanden blijven verwerken?

 

Wat u in dit proces niet echt helpt is de hardnekkige overtuiging onder leveranciers dat je voor de demonstratie of workshop maar het beste als laatste aan de beurt kunt zijn. Zonder sturing loopt uw planning voor het volgen van demonstraties dus zeker uit.

 

Een mogelijke oplossing ligt in het opzetten van een planning, waarin alle activiteiten voor de selectie in detail zijn beschreven. Vervolgens komt het aan op duidelijkheid. Gebruik harde deadlines en communiceer die vooraf ook helder naar uw leveranciers. Lukt het een aanbieder niet om binnen een voldoende ruim gestelde termijn een demonstratie te plannen? Wordt de offerte ondanks ruime gelegenheid niet op tijd aangeleverd? Dan valt zo’n partij automatisch buiten de boot. Uw organisatie moet immers verder en voor wachten is geen tijd ingepland.

 

Uiteindelijk bent u met een kwalitatief goede implementatie van de op één na beste oplossing meer geholpen dan met het beste pakket dat met zwaailichten op het dak moet worden ingevoerd.

 

Guus Krabbenborg

TerDege *

 

(on)eens? (af)reageren?
Klik hier om te mailen naar Guus

* TerDege is een onafhankelijk adviesbureau voor de ERP-industrie

 

 

 

     

 

Reageer op dit artikel