artikel

Logistiek is sleutel tot succes voor cradle to cradle

Supply chain

Hoe is cradle to cradle toe te passen in logistieke ketens. Daar probeerde EVO tijdens haar eerste jaarcongres antwoord op te geven. Ruim driehonderd bezoekers kwamen op 8 april naar de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam om concrete ideeën aangereikt te krijgen.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 18 april 2008.

Volgens Michael Braungart, één van de grondleggers van het cradle to cradle-concept én spreker tijdens het evenement, gaat het om de manier van denken. “We hebben het niet over groene logistiek en minder afval. Het gaat er juist om dat we alle voedingsstoffen weer terug de keten in krijgen. Daar gaat cradle to cradle over. Dat is jullie business. De logistieke sector is hier de sleutel van.”

 

Minder slecht

Volgens Braungart gaat het niet over ethiek, maar over logistiek en het doen van ‘goede zaken’. “We moeten proberen minder slecht te doen. Daarbij moeten we het niet altijd hebben over efficiency. Dat is niet aantrekkelijk. We moeten het hebben over effectiviteit, wat wil je bereiken. Dat is veel leuker.”

Afvalverwerkers zoals het bedrijf Van Gansewinkel moeten volgens Braungart logistieke partners gaan worden.

Als alle goederen terug in de keten moeten komen, hoe kunnen dan het aantal wegkilometers binnen te perken worden gehouden? Volgens Braungart geldt “hoe meer transport, hoe beter”, want dan kan het samengevoegd worden. Tot die tijd kunnen recyclebare goederen alleen regionaal worden verzameld zodat het aantal kilometers minimaal blijft.

Klikzool

Al lang voordat ‘groene logistiek’ en cradle to cradle actuele onderwerpen werden, was Nike al hiermee bezig Vanaf 2005 is het bedrijf al in de weer met schonere productie en het verminderen van het gebruik van giftige stoffen in haar sportschoenen. “Het grootste deel van de CO2 komt uit de productie (59,3 procent), daarna volgt de Logistiek met 24,6 procent,” legde Filip Peeters tijdens het congres uit, inspiration manager bij Nike in Laakdal, België. “Het is nu mogelijk sportschoenen te maken zonder het gebruik van lijm. Met een klikzool wordt de bovenkant aan de onderkant verbonden.”

Peeters liet verder weten dat het transport van gebruikte schoenen voor herverwerking door Europese regelgeving wordt gehinderd. Momenteel worden daardoor slechts op regionaal niveau oude schoenen ingezameld en weer tot korrels vermalen voor hergebruik.

Onderzoek

Hans van Grieken van Capgemini en Kees Verweij van TNO presenteerden de resultaten van het cradle to cradle-onderzoek, dat is uitgevoerd in opdracht van EVO. Gekeken is naar de consequenties, eisen en mogelijkheden van cradle to cradle voor logistieke processen. Bij drie Nederlandse bedrijven (bouwbedrijf Heijmans, Océ – producent van kopieer- en scanningsystemen – en afvalverwerker AVR/Van Gansewinkel) is onderzocht wat cradle to cradle betekent voor het logistieke proces.

De afgelopen decennia is er vooral geïnvesteerd in de voorwaartse logistieke keten. Cradle to cradle vraagt om een herontwerp van het logistieke proces waarbij retourstromen definitief uit de schaduw komen van de voorwaartse stromen. TNO concludeert dan ook dat hier een uitdaging ligt voor de sector. “Het bedrijfsleven zal deze goederenstroom moeten herontwerpen om de toegevoegde waarde van het concept optimaal te kunnen benutten. Dit vraagt om innovatiekracht van de bedrijven”.

Reageer op dit artikel