artikel

Van Ommen profiteert van dynamische forecasting

Supply chain

Van Ommen profiteert van dynamische forecasting

Om de beoogde groei in goede banen te leiden, investeerde Van Ommen in een forecast- en een voorraadbeheersysteem. Een investering die het analytisch denken binnen het bedrijf naar een hoger niveau tilde en de rust op de vloer terugbracht.

Om de beoogde groei in goede banen te leiden, investeerde Van Ommen in een forecast- en een voorraadbeheersysteem. Een investering die het analytisch denken binnen het bedrijf naar een hoger niveau tilde en de rust op de vloer terugbracht.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Van Ommen   Leverancier/dienstverlener: Slimstock
Plaats: Beekbergen  
Branche: groothandel non-food   Bedrijfsgrootte: middelgroot: 100 – 399 werknemers
Bedrijfstype: Groothandel   Datum ingebruikname: 01-01-2006
Productnaam: Slim4  

Van Ommen uit Beekbergen levert al 55 jaar een uitgebreid assortiment verspanende gereedschappen en aanverwante producten aan de (groot)handel. Het familiebedrijf richt zich daarbij steeds meer op de export. In 2003 werd de stap naar België gemaakt. Later volgde een vertegenwoordiging in Frankrijk en momenteel is het vizier gericht op Spanje en Groot-Brittannië. Het verleggen van de grenzen is niet zonder succes geweest, want in de afgelopen jaren steeg de omzet met 15 procent.

Voor die expansie is een goede vraagvoorspelling essentieel. “Je kunt het je immers niet permitteren om bij de eerste levering van een nieuwe klant al ‘nee’ te moeten verkopen”, vindt manager inkoop en logistiek David Whitehead.

 

Lat hoger

Van Ommen heeft daarom eerst geïnvesteerd in de beschikbaarheid richting afnemers. Nadat die – mede dankzij een succesvolle implementatie van het ERP-systeem Axapta – was verwezenlijkt, werd de voorraad onder handen genomen. Dankzij het softwarepakket Slim4 is de voorraad in de afgelopen periode gecontroleerd naar beneden gebracht.

Van Ommen heeft ruim 18.000 artikelen op voorraad. Whitehead: “Dat is één van onze krachten. Als wij het niet op voorraad hebben, heeft niemand in onze branche het. Bovendien worden de goederen in vrijwel alle gevallen binnen 24 uur geleverd; of het nou om een broodje van de bakker gaat, of om een exotisch gereedschap.”

Ondanks die behoorlijke logistieke prestaties legde Van Ommen de lat dus hoger. Er moest meer zicht komen op de voorraden en op de bestelpatronen van klanten. “Omdat we alleen dan de beoogde groei in goede banen konden leiden. We wilden ons anticiperend vermogen verbeteren”, aldus Whitehead.

 

Logische keuze

In Slim4 vond Van Ommen de juiste tool om de wensen te verwezenlijken. “Om goed voorraadbeheer te kunnen doen, moet je een systeem hebben dat een goede demandplanning en forecasting biedt. Axapta is een prima ERP-pakket, maar het systeem kijkt niet vooruit en biedt geen strategische ondersteuning voor het berekenen van de voorraadparameters. Omdat Slim4 dit wel biedt en tevens een goede integratie met Axapta kent, lag de keus voor de hand”, licht Whitehead toe.

Het systeem biedt de onderneming inzicht in de voorraadsegmenten die cruciaal zijn om die hogere uitlevergraad te bereiken en geeft aan in welke productgroepen extra tijd en eventueel geld geïnvesteerd dient te worden. Whitehead: “Bovendien beschikt het pakket over hele sterke rapportagetools, waarmee we snel en gericht in de historie kunnen zoeken.”

 

Dynamisch voorspellen

Slim4 berekent het optimale bestelmoment en geeft een advies om bijvoorbeeld een uitlevergraad van 99 procent te bereiken. Daarbij wordt rekening gehouden met historie, maar ook met actuele zaken, zoals levertijden en voorraadhoogtes.

Voor Van Ommen is het een groot voordeel dat de vraagvoorspelling dynamisch is. Vroeger werd er gewerkt met een min-max-systeem; als de minimumvoorraad was bereikt, werd er besteld. Als artikelen beter verkochten, viste het bedrijf achter het net en bij tegenvallende verkoopcijfers was er te veel geïnvesteerd. Tegenwoordig worden voorraadhoogtes en vraagvoorspelling dagelijks onder de loep genomen.

Het systeem is daarbij volgens Whitehead sterk in het zogeheten ‘management by exception’: “Als de werkelijke vraag niet of nauwelijks afwijkt van de voorspelling, is er geen reden om daar tijd en energie in te steken. Slim4 geeft aan wat anders is gelopen dan voorspeld en wat dus extra aandacht nodig heeft. Zo zijn we in staat om onze tijd en aandacht optimaal te verdelen; iets wat anders onmogelijk was geweest met meer dan 18.000 artikelen.”

 

Van regisseur naar dirigent

Resultaten lieten dan ook niet lang op zich wachten. Ruim een jaar nadat Van Ommen live ging met Slim4 was de uitlevergraad gestegen van 94 procent naar 98,5 procent. In de omloopsnelheid van de voorraad verwacht de onderneming voor dit jaar een verbetering van 20 procent. “Dat is dus meer rendement voor de euro’s die op de plank liggen”, weet Whitehead.

De resultaten komen volgens de manager hoofdzakelijk op rekening van de nieuwe software. Het inzicht uit de rapportages heeft Van Ommen immers in staat gesteld om een succesvol beleid uit te stippelen. “Maar wie zijn voorraad écht wil optimaliseren kan niet stilzitten en toekijken. Om de laatste 20 procent van je doel te bereiken, moet je ook kunnen bouwen op je eigen ervaringen en je analytisch denkvermogen. Het analytisch inzicht stelt je in staat om de juiste beleidsbeslissingen te nemen. We kijken tegenwoordig heel anders naar onze voorraden. Waar we vroeger regisseur waren, zijn we nu steeds meer dirigent”, stelt hij.

 

Meer voordelen

Dankzij de nieuwe software is er ook rust op de vloer. Men weet wat er gebeurd en wat er wordt verwacht. 

De informatie die Slim4 levert, wordt door Van Ommen tevens gebruikt om beslissingen te nemen over uitbreiding of inkrimping van productgroepen. “We beschikken over een veel betere basis en harde feiten. Het vraagstuk wordt daardoor objectiever. Je voorkomt emotionele discussies”, weet Whitehead.

Tevens zijn de data zinvol bij het maken van afspraken met toeleveranciers. Bij een groeiende vraag neemt het aantal toeleveranciers op de wereldmarkt af. Dankzij de forecast kan Van Ommen capaciteiten reserveren, zodat leveringen niet in gevaar dreigen te komen.

Reageer op dit artikel