nieuws

Cool Rail Spain ontwikkelt treinverbinding voor versproducten

Logistieke dienstverlening

Cool Rail Spain ontwikkelt treinverbinding voor versproducten

Cool Rail Spain heeft de mogelijkheden en eisen voor een directe treinverbinding voor versproducten tussen Rotterdam en Valencia in kaart gebracht. Het initiatief van Bakker Barendrecht, FloraHolland en Euro Pool System richt zich op de Europese afzet van bloemen en planten en de import van groenten en fruit. FloraHolland en haar partners spreken met diverse logistieke dienstverleners over de tweede fase om de treinverbinding te operationaliseren.

Met de inzet van spoorvervoer biedt Cool Rail Spain een duurzamere oplossing dan wegvervoer, gelet op kosten, doorlooptijd en leverbetrouwbaarheid. Het doel is de realisatie van een treinverbinding tussen Valencia, een groot citrus productiegebied, en Rotterdam. Er is een tussenstop in Barcelona, een groot afzetgebied voor bloemen en planten. Idealiter rijdt vijf keer per week een trein met dertig tot veertig containers.

 

Nog geen treinverbinding voor versproducten

Er is nog geen bestaande treinverbinding voor versproducten van en naar Spanje. Het project GreenRail, dat in 2008 door FloraHolland in samenwerking met de VGB werd geïnitieerd, bewees dat railtransport betrouwbaar is. Bovendien bleek het milieuvriendelijker en goedkoper te zijn dan wegtransport . Uitdagingen worden de afwijkende spoorwegbreedte in Spanje en de verschillende trajecten, die vaak door landsgrenzen bepaald zijn.

Hoe meer verladers, hoe beter

De eerste fase is succesvol afgerond. De mogelijke corridors en de daarop actieve spooroperators en terminals zijn in kaart gebracht, net als de doorlooptijden en kosten. Cool Rail Spain is klaar voor de volgende stap: het daadwerkelijk laten rijden van treinen van en naar Spanje. Om dit te realiseren, voeren FloraHolland en partners gesprekken met verschillende marktpartijen. Hoe voller de treinen, des te duurzamer en efficiënter het traject. Meerdere verladers hebben zich al aangesloten bij Cool Rail Spain.

Reageer op dit artikel