blog

UPS zonder TNT Express: hoe erg is dat?

Logistieke dienstverlening

UPS zonder TNT Express: hoe erg is dat?

Het was een klap afgelopen weekend toen bekend werd dat de overname van TNT Express door UPS mislukt was. De laatste weken werd steeds duidelijker dat er een flinke kink in de kabel kwam. De overname met een waarde van 5,2 miljard werd geblokkeerd door de Europese Commissie. UPS en vele andere zijn teleurgesteld. De vraag is echter of we er echt rouwig om moeten zijn?

In het NRC Handelsblad werd de mogelijke samensmelting al gezien als een onderdeel van de uitverkoop van Nederland.

 

Verliezers

Bij de verschillende overnames die de laatste jaren in Nederland zijn gedaan, zie je dat we steeds minder Nederlandse trots hebben. De verkoop van Grolsch leidde er toe dat een, ook logistiek gezien, uniek bedrijf aan de leiband moest gaan lopen van de nieuwe eigenaar SAB Miller. Het verdwijnen van hoofdkantoren leidt bijvoorbeeld tot het kwijtraken van banen op hoog niveau. Veel topfuncties worden dan uitgevoerd door personen van de nieuwe moedermaatschappij. Willen we als Nederland in de logistiek wereldwijd een hoofdrol blijven spelen zullen hier ook voldoende hoofdkantoren dienen te zijn.

 

Winnaars

De reactie van de klanten op het afketsen van de overname blijkt nu pas duidelijker te worden. De EVO reageert positief op het afblazen van de overname. Zij zien dat de klant er voordeel van heeft dat de tarieven hierdoor niet te sterk onder druk komen te staan. Wat dit de BV Nederland oplevert, is nog moeilijk in te schatten.

De FNV heeft gemengde gevoelens bij het mislukken van de deal. Niet lang geleden echter waren de FNV en hun internationale partners nog zeer kritisch over de plannen. Mogelijk zal TNT Express in moeten gaan zetten op een totaal nieuwe koers. Als je ziet waar ze vandaan komen dan lijken er mij wel mogelijkheden.

 

Luctor et emorgo

De wapenspreuk van de provincie Zeeland  “ik worstel en kom boven”, in hun strijd tegen de overheersende Spanjaarden in die tijd, is in dit opzicht wel toepasselijk. De balans opmaken op zo’n korte termijn is nog moeilijk. Het wordt er op of er onder.

Bij de ontwikkeling van TNT hebben diverse universiteiten en andere onderwijsinstellingen sterk bijgedragen aan nieuwe inzichten. Het gedachtengoed van prof. Rien Ploos van Amstel heeft bijvoorbeeld laten zien dat een splitsing in de goederenstromen op basis van waardedichtheid en verpakkingsdichtheid een andere kijk heeft gegeven in de ontwikkeling van het oorspronkelijke postbedrijf. In de klassieker “Fysieke distributie: denken in toegevoegde waarde” geeft hij met zijn zoon Walther Ploos van Amstel en prof. Ad van Goor een feilloos inzicht in de manier waarop we naar logistieke processen moeten kijken.

Het moet toch mogelijk zijn om met al die logistieke brains die we in Nederland ter beschikking hebben tot hernieuwde logistieke inzichten te komen. Met een nieuwe EVO-hoogleraar als prof. Jack van der Veen, die de brug wil slaan naar bedrijven, moet de logistiek en supply chain van Nederland toch nog beter op de wereldkaart gezet kunnen worden. Het oranje van TNT Express verdient ondersteuning: Lang leve oranje!

 

Lees ook: UPS mag TNT Express niet overnemen

Reageer op dit artikel