nieuws

Betere verlichting loont

Home

Met het groepsgewijs vervangen van verlichting en gelijktijdige ombouw van conventionele naar hoogfrequente verlichting zijn volgens facilitair dienstverlener De Vos Groep besparingen tussen de 35 en 60 procent te realiseren op de verlichtingskosten in een warehouse. Het concept heet: ‘Remplace Plus’.

Betere verlichting loont
Magazijnverlichting

Het concept ‘Remplace Plus’ van De Vos Groep past in het kader van het GreenLight-programma van de Europese Commissie. De doelstelling daarvan is om bedrijven te stimuleren om minder broeikasgassen uit te stoten door systematische energiebesparing op verlichting van meer dan 50 procent.

 

Verlichting bepaalt in veel organisaties een aanzienlijk deel van het elektriciteitsgebruik. Afhankelijk van het type organisatie kan dat aandeel oplopen tot eenderde van het totale elektriciteitsgebruik.

 

Rendement

Energie-efficiënte verlichting is het gebruik van verlichting met een hoog rendement. Door het toepassen van spiegeloptiekarmaturen (met een hoge lichtopbrengst per armatuur) en hoogfrequente (HF) voorschakelapparatuur kan dit worden gerealiseerd. Tegenwoordig kan met een geïnstalleerd vermogen van 8 tot 12 W/m² worden volstaan (e.e.a. afhankelijk van de functie). Daarnaast is er momenteel een ontwikkeling om de buizen te verkleinen (TL5-techniek). TL5-verlichting heeft een enigszins gunstigere lumen/watt-verhouding en bespaart aldus energie. De vervanging van conventionele verlichting door een hoogfrequente TL5-uitvoering komt in principe in aanmerking voor een Energie Investering Aftrek-subsidie (EIA), aan te vragen via Senter Novem.

 

Voordelen

  • Besparing op energieverbruik en verlichtingskosten tussen de 35 en 60%;
  • Goed uitgelichte werkplekken op de magazijnvloer;
  • Geen hinderlijk stroboscoopeffect door snelknipperende TL-verlichting;
  • Terugverdientijd circa 2 jaar.

 

Greenlight

De Europese Commissie wil energiebesparing stimuleren; verlichting is een van de zichtbaarste vormen van energieverspilling. Daarom nam de Europese Commissie het initiatief met het GreenLight Programma met als doel energie te besparen op verlichting, waardoor minder broeikasgassen worden uitgestoten. Door dit initiatief werkt de Europese Commissie mee aan de vermindering van CO2-uitstoot. Bedrijven en overheden die aan dit programma deelnemen – ‘GreenLight Partners’ – tonen hun milieubewustzijn. Zij verbinden zich ertoe om in renovatieprojecten systematisch energie-efficiënte verlichting toe te passen en energiezuinige verlichting te installeren bij nieuwbouwprojecten. Echter alleen wanneer de kwaliteit van de verlichting minstens gelijk blijft en onder de voorwaarde dat het rendabel is.

 

Lees ook:

 

Overig productnieuws op logistiek.nl

 

Ga naar de website van De Vos Groep

Reageer op dit artikel