nieuws

Generaal Broeks wil sturen op verbruik

Home

Brigadegeneraal Jan Broeks zoekt naar mogelijkheden om meer inzicht te krijgen in de logistieke keten. ‘Als een soldaat in Afghanistan een granaat in de loop van een tank legt, moet in Nederland op een depot een signaal klinken. Dan kunnen we gaan sturen op basis van verbruik.’ In een tweegesprek met prof. Walther Ploos van Amstel bespreekt Broeks het belang van logistiek binnen defensie. [met geluidsfragmenten en foto-album]

Generaal Broeks wil sturen op verbruik

Het tweegesprek is de eerste in een serie interviews tussen CEO’s en wetenschappers, die de VLM (Vereniging Logistiek Management) dit jaar wil laten verschijnen in een jubileumboek. Deze week brengt het vakblad Logistiek een voorpublicatie van het gesprek tussen de hoogste bevelvoerder van de Eerste Logistieke Brigade en de hoogleraar Logistiek van de NLDA (Nederlandse Defensie Academie) in Breda.

 

Informatie naar militair

Transparantie in de keten is binnen logistiek, maar zeker ook binnen de krijgsmacht een hot issue. Met behulp van moderne ICT is het mogelijk om een soldaat in een uitzendgebied veel beter te ondersteunen. ‘Situational awareness’ is volgens Ploos van Amstel het credo van het nieuwe denken over strategie. ‘Informatie brengen naar de militair, zodat hij de juiste beslissingen in het veld kan nemen. Dat is ook een wapen in de strijd tegen ‘friendly fire’ – een groot probleem in de golfoorlog en nu weer in Afghanistan.’ Vorige maand kwamen twee Nederlandse militairen om bij een onoverzichtelijke situatie in Uruzgan.

Geluidsfragmenten interview

 

Generaal Broeks en prof. Ploos van Amstel spraken ruim twee uur met elkaar over diverse logistieke thema’s. Uit dit gesprek zijn de volgende geluidsfragmenten te beluisteren:

 

1. Generaal Broeks over… de invloed van logistiek in Afghanistan (37seconden)

 

2. Prof. Ploos van Amstel over… breed takenpakket van logistiek binnen defensie (89 seconden)

 

3. Generaal Broeks over… de behoefte aan een ander slag logistici (35 seconden)

 

4. Prof. Ploos van Amstel over… snel uitrollen van wereldwijd toepasbaar concept (50 seconden)

 

5. Generaal Broeks over… sturen op basis van daadwerkelijk verbruik (57 seconden)

 

 

Reageer op dit artikel