nieuws

Brand verwoest voormalige fruitveiling Gronsveld

Home

Op een veilingcomplex in het Zuid-Limburgse Gronsveld woedt sinds begin gisteravond een zeer grote brand. Het vuur heeft al drie hallen van de voormalige fruitveiling van ZON verwoest. Volgens de brandweer zijn de drie bedrijfsruimtes ingestort.

Brand verwoest voormalige fruitveiling Gronsveld
Brand in voormalige ZON veiling Gronsveld

Rond middernacht in de nacht van donderdag op vrijdag gaf de brandweer het sein brand meester. De brandweer slaagde er naar eigen zeggen niet in het vuur met water te doven. De bedrijfsbrandweer van industrieterrein Chemelot bij Geleen, waar DSM is gevestigd, assisteert. Deze zet speciale blusvoertuigen in om brandende harsen te blussen.

 

Treinverkeer stilgelegd
Het veilingcomplex is gevestigd op een industrieterrein tussen woonwagenkamp Vinkenslag en het kerkdorp Oost-Maarland. De door de brand veroorzaakte rookkolom is tot in de verre omgeving zichtbaar. Het treinverkeer bij de veilinghal is stilgelegd. Ook de afslag Gronsveld op de A2 is afgesloten voor het verkeer.

 

Asbest
Volgens de brandweer zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Wel zijn in de buurt van de veilingen kleine hoeveelheden asbest neergedaald. Tijdens de brand hoefde niemand zijn huis te verlaten, maar werd de mensen wel geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. De rook gaat nagenoeg recht omhoog vanwege de geringe wind en zal volgens de brandweer naar alle waarschijnlijkheid geringe overlast veroorzaken voor de omgeving. Verwacht wordt dat de brandweer nog enkele uren aan het (na)blussen is.

 

Oorzaak onbekend
Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Niemand raakte gewond. De Belgische buurgemeenten zijn geïnformeerd dat de bewoners daar hinder kunnen ondervinden van neerslaande rook en stank.

 

Bron: ANP

 

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel