nieuws

Softwarepiraterij kost Nederland miljoenen euro’s

Home

Van de gebruikte pc-software in Nederland is 29 procent illegaal. De Nederlandse software-industrie leed hierdoor in 2006 een omzetverlies van 334 miljoen euro. Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van IDC in opdracht van de Business Software Alliance (BSA).

Softwarepiraterij kost Nederland miljoenen euro’s
Softwarepiraterij kost Nederland miljoenen euro's

In 2005 was het piraterijpercentage in Nederland 30 procent en leed de software-industrie een schade van 475 miljoen euro. Het piraterijpercentage in de Europese Unie blijft met 36 procent in 2006 stabiel ten opzichte van 2005. De schade door illegale pc-software daalde echter met 797 miljoen euro. Ondanks deze daling blijven de verliezen in de EU hoog. De jaarlijkse schade bedraagt 8,8 miljard euro. Deze bevindingen zijn het resultaat van de vierde jaarlijkse Global Software Piracy Study, die is uitgevoerd door IDC, een onafhankelijk bureau voor marktonderzoek en -analyse.

 

Het onderzoek omvat alle softwarepakketten voor pc’s, inclusief desktops, laptops en portables, exclusief software voor mainframes en servers of geleverd als service. IDC gebruikte eigen gegevens over de levering van hard- en software en schakelde IDC-analisten in 50 landen in om trends in piraterij in kaart te brengen.

 

BSA zet aanpak voort

“Hoewel we in Nederland vooruitgang zien, is er nog veel te doen om softwarepiraterij nog verder terug te dringen”, zegt Jacco Brand, voorzitter van de BSA. “De BSA zal onverminderd doorgaan met voorlichtingscampagnes en juridische actie. We doen daarnaast ook een dringend beroep op de overheid, brancheorganisaties en het bedrijfsleven om bij te dragen aan de aanpak van softwarepiraterij. Softwarepiraterij brengt niet alleen de IT-sector financiële schade toe, maar heeft ook negatieve invloed op de lokale economie, belastinginkomsten en werkgelegenheid.”

 

Een greep uit de internationale onderzoeksresultaten:

 

  • Het IDC-onderzoek besloeg 102 landen wereldwijd. Het wereldwijde piraterijpercentage is 35% in 2006 (35% in 2005).

 

  • De wereldwijde top 3 van landen met de hoogste piraterijpercentages in 2006: Armenië (95%), Moldavië (94%) en Azerbeidjaan (94%).

 

  • De wereldwijde top 3 van landen met de laagste piraterijpercentages in 2006: de Verenigde Staten (21%), Nieuw Zeeland (22%) en Japan (25%). Nederland staat op de twaalfde plaats in deze ranglijst van landen met de laagste piraterijpercentages.

 

  • De top 3 van landen met de hoogste piraterijpercentages in de Europese Unie in 2006: Roemenië (69%), Bulgarije (69%) en Griekenland (61%).

 

  • De landen met de laagste piraterijpercentages in de Europese Unie in 2006: Denemarken (25%), Oostenrijk (26%), Zweden (26%) en Zwitserland (26%).

 

  • In 2006 leed de software-industrie wereldwijd een verlies van 31,6 miljard euro als gevolg van piraterij.

 

  • De wereldwijde top 3 van landen met de hoogste verliezen als gevolg van piraterij in 2006: Verenigde Staten (5,81 miljard euro), China (4,33 miljard euro) en Frankrijk (2,13 miljard euro). Nederland staat wereldwijd op de achttiende plaats.

 

  • IDC schat dat in de komende vier jaar wereldwijd meer dan 279 miljard euro aan pc-software zal worden besteed. Gezien de huidige marktgroei en de piraterijniveaus voorspelt het bureau dat softwarepiraterij in dezelfde periode een waarde zal vertegenwoordigen van meer dan 143 miljard euro.

 

  • Softwarepiraterij heeft een brede economische impact: zo hebben lokale softwaremarkten te lijden onder oneerlijke concurrentie door illegale software, lopen overheden belastinginkomsten mis, wordt de werkgelegenheid negatief beïnvloed en staat bij bedrijven die illegale software gebruiken de bedrijfscontinuïteit op het spel.

 

Meer over het onderzoek op de site van BSA.

 

 

Reageer op dit artikel