nieuws

Jaar 2006 eindigt met recordaantal vacatures

Home

De maand december heeft 2006 in stijl afgesloten. In de laatste maand van het jaar steeg het aantal vacatures namelijk opnieuw naar recordhoogte. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Monster Employment Index, de maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt van driehonderd bedrijven- en vacaturesites.

Jaar 2006 eindigt met recordaantal vacatures
vacature

De Index steeg in december met 7 punten naar een nieuwe piek van 180. De stijging in december is kenmerkend voor 2006 waar in totaal elf maal een maandelijkse toename te zien was. Alleen in de vakantiemaand juli kende de Index een kleine daling. Vergeleken met twaalf maanden geleden staat hij nu 64 punten hoger – een stijging van 55 procent.

 

Logistiek weer snelgroeier

De snelst groeiende sectoren van 2006 waren transport & logistiek (+122 punten), administratieve dienstverlening (+103), horeca (+93) en de financiële dienstverlening (+92). “Begin van dit jaar stonden we bij elke stijging nog te juichen, maar inmiddels heeft het succes voor sommige sectoren een keerzijde gekregen”, aldus Marc de Vries, managing director van Monsterboard.nl. “Onder andere in de transportsector heeft men grote moeite om aan goed personeel te komen. En dit zal voor veel andere sectoren in 2007 ook wel eens het geval kunnen worden. Wat dat betreft is de opleving van de arbeidsmarkt toch wel snel gekomen. Het is de vraag wat dit voor de loonontwikkeling in het komende jaar gaat betekenen.”

 

De verschillende regio’s

De regio’s Noord en Zuid deden het met een Index stijging van 9 punten het best. In het noorden waren het voornamelijk de administratieve beroepen die stegen. Het zuiden had de groei te danken aan Noord-Brabant. In deze regio was telecommunicatie de sterkste stijger. Regio Midden/Oost steeg voor de vierde opeenvolgende maand (+7). Hier waren het voornamelijk de beroepen in de categorieën management, administratie en juridisch die de Index lieten stijgen. In de regio West/Randstad (+5) waren het de publieke sector, defensie en HR die ervoor zorgden dat deze regio voor de elfde maal dit jaar een opwaartse trend liet zien.

 

Europese Index
De Europese Index steeg licht met één punt. Nederland en Zweden lieten met 7 punten een sterke stijging zien en ook Frankrijk (+6) en Groot-Brittannië (+1) stegen. In Duitsland bleef de Index stabiel op 118 punten. Over 2006 is de Europese Index met 14 punten gestegen. Nederland was met de jaarstijging van 64 punten duidelijk de kartrekker.

 

Lees verder:

Reageer op dit artikel