nieuws

Containeroverslag groeit verder door

Home

De havens van Hamburg en Antwerpen naderden in 2004 Rotterdam als het ging om containeroverslag op basis van het aantal teu (20-foot containers). In de eerste helft van 2004 boekte Hamburg met 15,9 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2003 de grootste relatieve toename. Antwerpen groeide met 14,9 en Rotterdam met 12 procent.

Containeroverslag groeit verder door
Containeroverslag groeit verder door

Hamburg bleef de haven met de grootste groei van containeroverslag in de laatste vijf jaar en verwachtte in 2004 uit te komen op 7 miljoen teu. Rotterdam haalde dat in 2003 al en het zag ernaar uit dat deze haven ook in 2004 de toppositie zou behouden. Sinds 1994 groeide Antwerpen aanvankelijk relatief sterker dan Hamburg, maar de laatste vijf jaar is dit omgedraaid.

Belangrijkste reden voor groeiende containeroverslag was het Verre Oosten en de opkomst van China. Dit zorgde voor capaciteitsproblemen in vrijwel alle West-Europese havens. Hamburg profiteerde daarnaast optimaal van de handel met de Baltische Staten en Rusland. De afgelopen twee jaar is de handel van Hamburg met de Baltische regio met 42 procent toegenomen. De afgelopen EU-uitbreiding zorgt waarschijnlijk nog voor extra groei-impulsen.

 

Bron: Logistiekkrant augustus 2004

 

 

Gratis informatiepakket Supply Chain

Reageer op dit artikel