nieuws

TLN/EVO: schade files beloopt bijna half miljard

Home

ZOETERMEER – De Nederlandse economie lijdt dit jaar 492 miljoen euro schade door files. Dit is 4 procent hoger dan in 2004. Dat blijkt uit berekeningen van EVO en TLN.

EVO en TLN willen dat het kabinet voorkomt dat de aanleg van spitsstroken verdere vertraging oploopt. Dat uitstel dreigt vanwege de normen voor luchtverontreiniging, die mogelijk overschreden worden door de extra rijbaan. Als eerdere spitsstroken niet waren geopend, was de economische schade zelfs nog 58 miljoen euro hoger uitgevallen, aldus EVO en TLN.
Op snelweg A2 tussen de knooppunten Holendrecht en Oudenrijn ondervindt de transportsector met 33 miljoen euro de meeste schade. Vorig jaar was de A2 ook de al duurste weg voor het vrachtverkeer, maar toen was er met 39 miljoen euro de meeste schade tussen de knooppunten Oudenrijn en Everdingen.
Het Rijk probeert op verschillende manieren de files te bestrijden. Volgens staatssecretaris Van Geel (Milieu) zijn nieuwe spitsstroken mogelijk zonder dat de luchtvervuiling toeneemt. Dat kan door bij de aanleg bijvoorbeeld tevens de maximum snelheid te verlagen. Naast meer asfalt voor de drukke uren denkt minister Peijs (Verkeer) na over andere maatregelen als het beprijzen van het autogebruik om het fileleed te verminderen.

Reageer op dit artikel