nieuws

Temasek roert zich

Home

SINGAPORE – Reder Neptune Orient Lines (NOL) wordt waarschijnlijk overgenomen door Temasek, een investeringsmaatschappij van de Singaporese staat. Verder aast dit bedrijf mogelijk op P&O Nedlloyd.

Vorige week verwierf Temasek 51 procent van de aandelen. Er is al een bod uitgebracht om heel NOL over te nemen. De Noorse reder John Frederiksen heeft een minderheidsbelang in zowel NOL als concurrent P&O Nedlloyd. Begin september heeft hij zijn belang in P&O Nedlloyd nog vergroot, tot boven de 10 procent. Daarmee lijkt het erop dat beide containerreders tot elkaar zullen komen.
Eerder dit jaar was P&O Nedlloyd in het nieuws omdat ‘een partij’ een bod op de rederij gedaan zou hebben. Volgens ingewijden was dat NOL. Nu ontkent P&O Nedlloyd dat er een fusie met of over overname door NOL aanstaande is. Toch zijn er ook andere geluiden binnen het bedrijf die melden dat een eventuele fusie tot synergieën kunnen leiden, terwijl tegelijkertijd schaalgrootte wordt gecreëerd in de containervaart.
P&O Nedlloyd staat in de wereld op de vierde plaats, met een marktaandeel van 6 à 7 procent. Marktleider Maersk heeft ‘slechts’ 12 procent. Dat maakt dat er nog wel mogelijkheden tot schaalvergroting zijn.
Temasek heeft zeer gevarieerde transport- en logistieke afdelingen. Hieronder vallen bijvoorbeeld Port of Singapore Authority (PSA) en Semblog. PSA bezit een aantal havenfaciliteiten in Europa en Semblog heeft een 20 procents aandeel in Kuehne & Nagel. Andere investeringen van Temasek behelzen een holding in Singapore Post (wat op haar beurt weer een joint venture is van TNT en Royal Mail) en Singapore Airlines (deels eigenaar van Virgin Airlines).

Reageer op dit artikel