nieuws

Crisis binnen Exact

Home

De voltallige raad van commissarissen en twee leden van de raad van bestuur van het softwarebedrijf Exact stappen op. De reden is een ,,onoplosbaar” conflict met de oprichters/grootaandeelhouders van het bedrijf die de meerderheid van de aandelen in handen hebben. Dat heeft de raad van commissarissen donderdag bekendgemaakt.

De twee bestuurders die hun functie neerleggen zijn bestuursvoorzitter Lucas Brentjens en financieel bestuurder Bert Groenewegen. Zij zaten op een lijn met de vier commissarissen in het conflict. Hun tegenstanders stonden onder aanvoering van oprichter en grootaandeelhouder Eduard Hagens.
De ruzie ging over de manier waarop de onderneming moet worden bestuurd, aldus de verklaring van de commissarissen. Hagens was bestuursvoorzitter, maar ging in november vorig jaar met sabbatsverlof. Volgens Het Financieele Dagblad gebeurde dat op verzoek van de raad van commissarissen, die vonden dat Hagens de touwtjes te strak in handen had en zich daarom moest bezinnen op zijn toekomst. Brentjes volgde hem op.
De commissarissen blijven aan tot het moment dat in hun opvolging is voorzien. De bestuurders Brentjens en Groenewegen vertrekken per 15 oktober. De commissarissen hebben Hagens gevraagd met ingang van die datum weer bestuursvoorzitter te worden. Hagens liet in een schriftelijke verklaring weten dat hij bereid is om ,,tijdelijk” die taak weer op zich te nemen. Hij was voor verder commentaar niet bereikbaar. Zijn woordvoerder zei donderdag dat Hagens het nu belangrijk vindt om bestuurlijk alles weer ,,op de rit te krijgen”. ,,Met de onderneming gaat het goed, maar bestuurlijk was er van alles mis.” Hagens en zijn medeoprichters Rinus Dekker en Arco van Nieuwland eisen het ontslag van de commissarissen. Zij verzoeken Exact om een aandeelhoudersvergadering uit te schrijven en hopen zo te voorkomen dat de huidige commissarissen nog enige invloed kunnen uitoefenen op de keuze van hun opvolgers.
Hagens is niet van plan om Exact weer helemaal naar zijn hand te zetten, aldus zijn woordvoerder. De oprichter zou een nieuwe generatie managers binnen Exact aan het roer willen zetten.
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft Exact om opheldering gevraagd over de bestuurscrisis. Op de beurs in Amsterdam zakten de aandelen van Exact 7 procent in koers tot 20 euro. Daarmee zijn de effecten inmiddels 5 euro minder waard dan bij de beursgang van Exact in 1999.
Hagens, Dekker en Van Nieuwland begonnen in 1984 met Exact. De onderneming, die nu meer dan 2000 werknemers telt, richt zich op de ontwikkeling van software voor de zakelijke markt. Ruim 40 procent van de omzet wordt in Nederland binnengehaald.

Reageer op dit artikel