nieuws

Knelpunten maken A2 duurste weg Nederland

Home

ZOETERMEER – De files op de A2 ter hoogte van de ringweg Eindhoven zullen het bedrijfsleven in 2004 ongeveer 54 miljoen euro kosten. Daarmee is het het duurste knelpunt van Nederland. Dat hebben TLN en EVO becijferd in hun gezamenlijke Economische Wegwijzer.

De Economische Wegwijzer is een verbeterde versie van de Infrastructurele Wegwijzer, die in 2003 werd gepresenteerd. TLN en EVO hebben dit jaar per file de schade in euro’s voor het vrachtverkeer berekend. De wegwijzer bevat een top twintig van grootste knelpunten in Nederland. De organisaties verwachten dat de totale schadepost van files alleen al op autosnelwegen in 2004 uitkomt op 1,14 miljard euro,. De vertragingen op autosnelwegen voor het vrachtverkeer kosten het bedrijfsleven 513 miljoen euro. TLN en EVO: “Dit bedrag is in werkelijkheid nog hoger, in de gebruikte cijfers is nog onvoldoende rekening gehouden met de kosten van vertragingen in productieprocessen, extra voorraden en logistieke aanpassingen om de files te ontlopen.
De reden dat de wegwijzer is opgesteld is hierdoor de overheid een helpende hand wordt geboden bij het nemen van investeringsbeslissingen op infrastructureel gebied.

De Top-5 van knelpunten in Nederland ziet er als volgt uit, met tussen haakjes de schadeprognose voor 2004 in miljoenen:

1) A2 Ringweg Eindhoven (54)

2) A2 Oudenrijn – Everdingen (43)

3) A2 Holendrecht – Oudenrijn (29)

4) A16 Rotterdam – Antwerpen (25)

5) A12 Gouda – Oudenrijn (21)

Reageer op dit artikel