nieuws

Rotterdam weer autohaven

Home

Autofabrikant Mazda brengt weer grote voorraden nieuwe auto’s naar de Rotterdamse haven. Het Japanse merk komt hiermee terug op een besluit van tien jaar geleden, toen Antwerpen werd gekozen als centrale aanvoerhaven voor Noordwest-Europa. De Rotterdamse haven raakte toen plotsklaps een pakket van 100.000 auto’s kwijt.

Mazda gaat de Rotterdamse haven weer gebruiken omdat het concern verwacht vanuit Rotterdam de auto’s goedkoper naar de Britse markt te kunnen beleveren. Het merk verkoopt aan de andere kant van de Noordzee jaarlijks 40.000 auto’s, maar omdat de introductie van een aantal nieuwe modellen op de rol staat, zal dit aantal volgens het bedrijf nog flink stijgen.
Voor Rotterdam betekent de terugkeer van Mazda dat de positie als autohaven na een wat kwakkelend bestaan nu weer wordt versterkt. De Rotterdamse Car Terminal, van de Broekman Groep, zal volgend jaar zo’n 200.000 auto’s ontvangen. Het gaat daarbij niet alleen om Mazda maar ook om nieuwe auto’s van Hyundai, Kia, Subaru en Volkswagen. Het grootste deel van deze auto’s krijgt hier een pre-delivery inspection (pdi). Zo worden bijvoorbeeld voor klanten als leasebedrijven of autoverhuurders, allerlei accessoires toegevoegd en worden de auto’s gereconditioneerd en wordt de beschermende waslaag verwijderd.
Rotterdam als autohaven ligt achter op grootmachten Zeebrugge en Bremerhaven, waar jaarlijks een miljoen auto’s worden afgehandeld.

Reageer op dit artikel