nieuws

Uitstel maut tot januari 2004?

Home

De kans wordt steeds groter dat de invoering van de maut in Duitsland opnieuw wordt uitgesteld; dit keer tot begin januari 2004. Volgens de ZDF heeft minister Manfred Stolpe van Verkeer twijfels over de haalbaarheid van invoeringsdatum 2 november. Hij schat de kansen op het halen van deze termijn in op fifty-fifty.

Oorspronkelijk stond de invoering gepland op 31 augustus maar dit werd uitgesteld tot 2 november, mede omdat er nog lang niet voldoende kastjes (OBU’s) waren ingebouwd. De periode tot 2 november zou gebruikt worden om de elektronica te testen. Nu blijken er aanzienlijke technische problemen met het systeem te zijn. Een groot deel van de OBU’s die ingebouwd zijn, functioneren niet vlekkeloos. Volgens Manfred Boes, president van het Bundesverbandes Spedition und Logistik (BSL) is slechts 30 procent van de OBU’s die ingebouwd zijn, geheel storingsvrij. “Dat is een regelrechte catastrofe.” Bovendien zijn er nog altijd veel te weinig OBU’s ingebouwd. Toll-Collect schat dat op 2 november ruim 320.000 OBU’s zullen zijn ingebouwd. Dat is aanzienlijk minder dan de vooraf verwachte 800.000.
De Duitse staat loopt door uitstel maandelijks 163 miljoen aan inkomsten mis, zo heeft Stolpe becijferd. De Groenen denken bij een uitstel tot begin 2004 eerder aan 700 miljoen. Toll-Collectpartners DaimlerChrysler en Deutsche Telekom hebben inmiddels een taskforce opgezet om alles op alles te zetten om de invoering van 2 november alsnog storingsvrij te halen.

Reageer op dit artikel