nieuws

NMa: verboden prijsadviezen in vervoer

Home

Transport en Logistiek Nederland (TLN), de Alliantie Zeecontainer-vervoerders en de Vereniging van Zeecontainer-vervoerders hebben hun leden adviezen over vrachtprijzen gegeven, en dat is verboden. Dat stelt de Nederlandse mededingingsautoriteit NMa. De vervoersorganisaties riskeren nu een boete.

De bewaker rond kartelafspraken ziet de adviezen als vorm van prijsafspraken. Door deze afspraken ontstaan, volgens de NMa, hogere tarieven en een mindere noodzaak om kosten te besparen. Ondernemingen zouden, in de ogen van de kartelinstantie, hun prijzen onafhankelijk van elkaar moeten vaststellen. Het gaat bij de vermoedelijke prijsadviezen vooral om vervoerders van zeecontainers. Het voor- en natransport daarvan geschiedt door wegvervoerders.
Volgens TLN zien de drie brancheorganisaties het als hun taak, hun leden zo goed mogelijk te informeren. “Kennelijk beschouwt de NMa een deel van deze voorlichting als prijsadviezen.” De verenigingen kunnen nog protest aantekenen. Vervolgens bepaalt de NMA of ze een boete krijgen.

Reageer op dit artikel