nieuws

Nieuwe eisen houten verpakkingen verhogen exportkosten

Home

Alle houten verpakkingen die vanuit Nederland worden geëxporteerd moeten vrijwel zeker vanaf 2 januari 2004 voldoen aan de nieuwe, internationale norm ISPM no. 15, die een nieuwe behandelmethode tegen ongedierte voorschrijft. De verpakkingsfabrikanten gaan de extra kosten doorberekenen aan de gebruikers, die daardoor te maken krijgen met hogere exportkosten.

Dit geldt niet voor houtvezelpallets, die dankzij een speciale productiewijze gevrijwaard zijn van de kostprijsverhogende ISPM no. 15. behandelmethode. Diverse landen zijn nu bezig met de implementatie van de nieuwe norm, voluit geheten: Guideline for regulating Wood Packaging in International Trade – ISPM no. 15. Naar verwachting gaan de Verenigde Staten, Mexico, Canada en China de norm per 2 januari 2004 invoeren. Vanaf die datum moeten daarom alle houten verpakkingen die vanuit Nederland worden geëxporteerd een erkende behandelmethode hebben ondergaan. Er zijn twee methodes: Heat Treatment (warmtebehandeling gedurende dertig minuten bij 56 graden Celsius tot in de kern) en begassing met methylbromide. Ook moet het hout zijn ontschorst (debarked). De International-Plant-Protection-Convention (IPPC), een onderdeel van de wereldvoedselorganisatie FAO, ontwikkelde deze nieuwe standaard om de verspreiding van levend ongedierte tegen te gaan. Houten transportverpakkingen zijn namelijk een bron van ongedierte, met name insecten en aaltjes. Door de globalisering, de wereldwijde intensivering van het transport en het intensieve gebruik van houten verpakkingen is de afgelopen jaren een toenemende zorg ontstaan over de verspreiding hiervan. Bosrealen die van nature weinig vijanden hebben, kunnen worden aangetast door ongedierte als de Asian Longhorned Beetle en de Pine Wood Nemathode (het dennenaaltje). Zo zorgde de beetle voor grote schade aan het loofbomenbestand in Noord-Amerika. Het kappen van hele bossen was hier de enige oplossing om dit organisme te stoppen. Vergelijkbare problemen zijn er geweest in Portugal en Oostenrijk.

Reageer op dit artikel