nieuws

Lane Assistant een succes

Home

De proef met de Lane Departure Warning Assistant (LDWA) is geslaagd. Deze ‘assistant’ produceert een bromgeluid wanneer een truckchauffeur een witte streep of stippellijn op de weg overschrijdt. Een op het dashboard geplaatste camera houdt daarvoor de weg in de gaten. L. Kohshiek, vervangend DG bij het ministerie van verkeer en Waterstaat maakte de uitkomst van de proef bekend op het testcentrum van de RDW in Lelystad.

Nu moet nog worden bekeken of en op welke manier er een vervolg wordt gegeven aan de proef. Tijdens de overhandiging van de resultaten werd duidelijk dat 75 procent van de chauffeurs die meewerkten aan de proef, zeer te spreken was over de LDWA. Uit het onderzoek blijkt dat maximaal tien procent van de ongelukken in Nederland, waarbij een truck is betrokken, met de LDWA voorkomen kan worden. Dan moet het systeem wel landelijk worden ingezet. Volgens Kohshiek is de proef met de LDW slechts een ‘verkenning’ van wat er in de toekomst allemaal mogelijk zal zijn met veiligheidssystemen als de LDWA.

Reageer op dit artikel