blog

Reorganisatie douane lachertje voor criminelen

Home

Reorganisatie douane lachertje voor criminelen
reorganisatie bij de douane: lachertje voor criminelen?

De douane sluit twintig grenskantoren in de veronderstelling dat het AEO-gecertificeerde bedrijfsleven de binnenlandse controles nu zelf wel kan uitvoeren. De onderwereld moet zich wel een breuk lachen. Het wordt ze steeds makkelijker gemaakt.

Met de drie douanekantoren die overblijven in Rotterdam, Schiphol en Harlingen gaat de douane het niet redden, zo voorspelt EVO. Er is volgens de belangenorganisatie voor de douane nog genoeg werk aan de winkel. De belemmeringen, opgelegd door het ministerie van Landbouw (voedselveiligheid),  moeten eerst nog uit de weg worden geruimd. Zo niet, dan  moeten bedrijven zonder AEO eerst nog kilometers omrijden om een stempeltje te halen bij een douanekantoor.

 

Douanepersoneel sceptisch

Ook het douanepersoneel zelf is sceptisch en luidt de noodklok. Douanebeambten deden tegenover De Telegraaf uit te doeken wat er speelt. De ingrijpende reorganisatieplannen hebben volgens hen enorme impact. De douane wil 90 procent van alle transporten het stempel ‘betrouwbaar’ geven. Bedrijven die het predikaat AEO krijgen worden gevrijwaard van controles. Dat scheelt de douane natuurlijk een hoop werk, maar is deze zet geen wagenwijde deuropening voor criminelen?

 

Smokkelen wordt makkelijker

Eerst maakte Schengen-akkoord het de boeven al een stuk makkelijker. Zelfs belastingparadijs Zwitserland ondertekende dit verdrag in december 2008. Binnen de Schengen-ruimte, nu zo’n beetje heel Europa, mag er gereisd worden zonder dat je bang hoeft te zijn om te worden onderworpen aan politiecontroles. Nu de Nederlandse douane de grenskantoren gaat sluiten, lijkt het alleen nog lastig te worden om via de haven van Rotterdam, de luchthaven Schiphol en de Waddenzee bij Harlingen verboden goederen in of uit het land te smokkelen.

 

Belastingen mislopen

De schatkist loopt door de maatregelen veel geld mis. PvdA-kamerlid Attje Kuiken heeft al laten weten een onafhankelijk onderzoek te willen naar de veranderingen bij de douane. Kuiken is bang dat de overheid belastingen zal mislopen en dat criminelen hun slag kunnen gaan slaan. Zij erkent de heersende onrust bij de douanemedewerkers en de marechaussee.

 

Meer hazenpaden

Controles of niet. De reorganisatie bij de douane oogt rommelig en de keuzes die worden gemaakt lijken op zijn zachtst gezegd niet handig. Criminelen zijn de lachende derde en krijgen straks meer hazenpaden om uit te kiezen.

 

 

Reageer op dit artikel