blog

De kick en de dip bij livegaan

Home

De kick en de dip bij livegaan

Welkom op de nieuwe Logistiek.nl. Op 1 juli hebben we de knop omgezet. Iedereen die een ERP- of andere IT-implemenatie heeft meegemaakt, weet hoe dit moment van livegaan voelt. Eerst de adrenaline, daarna de dip.

           

Livegaan (het moment dat software voor het eerst in gebruik wordt genomen) geeft een adrenalinekick. Maandenlang is er met bloed zweet en tranen naartoe gewerkt en dan is het grote moment daar.

 

Naast de euforie is er ook altijd die knagende onzekerheid. Stel dat een cruciale functie, ondanks al het getest, het opeens toch niet blijkt te doen. De gruwelverhalen hierover heeft u zelf op Logistiek.nl kunnen lezen, de verhalen van bedrijven die met een nieuw ERP opeens geen order meer kregen uitgeleverd.

 

Ook bij ons zou er natuurlijk van alles mis kunnen gaan. Foutmeldingen of links die niet werken, artikelen die er raar uit zien of onleesbare HTML-code bevatten, artikelen over ERP die worden verwisseld met artikelen over heftrucks, etc. etc. etc. etc. etc.

 

Datamigratie is spannend

Wat voor ons ook heel spannend was, is wat bij een ERP-implementatie de "datamigratie" wordt genoemd. De database van Logistiek.nl bevat ruim 30.000 artikelen en die moeten in de nieuwe omgeving allemaal een nieuw plekje krijgen zodat ze met de nieuwe navigatie ook nog steeds vindbaar zijn.

 

Het fascinerende hieraan is dat een computer moet bepalen waar een bepaald artikel over gaat. Dus stel dat in een artikel over "software voor magazijnbeheer" wordt gerept, dan moet de migratietool snappen dat het artikel thuishoort in de categorie "WMS".  Mocht u dus ergens op Logistiek.nl een artikel vinden dat u daar niet had verwacht, dan weet u dus waar het vandaan komt.

 

De nieuwe Logistiek.nl is een "gefaseerde implementatie". De eerste modules (zie navigatie boven dit artikel) zijn live, en de komende maanden komt hier nog meer bij. Er komen nieuwe tools, en we gaan later ook met bloggers werken.

 

Na de kick, de dip

Maar eerst moeten we nog even door de dip heen waarin een bedrijf na livegang altijd schijnt te komen. Het is volgens mij een bekend fenomeen dat de motivatie van medewerkers en de het enthousiasme opeens afneemt als het nieuwe systeem draait. Waarschijnlijk is het een reactie op de eerder genoemde adrenalinekick, maar toch.

 

Het is daarom goed dat we binnenkort op vakantie kunnen. Kan ik me eerst nog even wentelen in de euforiestemming waarin we nu zitten. En als ik straks dan in Frankrijk zit, in een luie stoel voor m’n tent, dan mag die dip wat mij betreft gerust komen.

Reageer op dit artikel