blog

Integratie van systemen, hou het eenvoudig.

Home

Een producent van ventilatoren was trots op zijn producten pakket. Klantgerichtheid en innovatie waren de toverwoorden. Zij hadden een goede naam in de markt; zij leverde een breed, kwalitatief hoogstaand pakket aan producten.

Hiervoor werkten ze samen met een groot aantal leveranciers. Zij leverden in totaal ca. 15.000 artikelnummers; 5.000 voorraad en 10.000 order-specifieke artikelen.

 

De afstemming met al deze leveranciers werd steeds problematischer. De fluctuatie in behoefte aan onderdelen werd steeds groter en de levertijden van de klantspecifieke ventilatoren stonden onder druk. Dit koste teveel inspanning en nog ging het regelmatig fout.

 

De afsteming van de voorraad- en productieplanning met de leveranciers moest daarom worden geautomatiseerd. De mooiste concepten werden van stal gehaald en met “intelligente agents”  moest de goederenstroom automatisch worden aangestuurd. De systemen zouden worden gekoppeld en wijzigingen in productie-aantallen moesten automatisch  worden doorgegeven. Er zou alleen nog menselijke interactie zijn voor de “uitzonderingen”.

 

Er werd een projectgroep ingericht en alle leveranciers werden betrokken. Nou ja, alle leveranciers? Dat waren er toch wel veel. Dat kon niet. Alleen de belangrijkste dan. Die 20 procent van de leveranciers die 80 procent van de onderdelen leverden.

Maar die leveranciers werkten allemaal met andere systemen of hadden hun systeem heel anders ingericht. Problemen stapelden zich op. Er werden extra projectteamleden toegevoegd, en de complexiteit nam verder toe.Tot men op een dood spoor belande.

 

De belangrijkste leverancier vroeg toen waarom men de systemen eigenlijk wilde koppelen. Als zijn planners beter inzicht kregen in de behoefte van de producent, was dat voor hen voldoende. Men kon toch een View systeem bouwen, dat via internet benaderbaar was? Dan konden zijn planners inzicht kunnen krijgen in een gedeelte van de planning van de producent. Vervolgens zouden zijn planners handmatig hun eigen voorraad- en productie-planning bijhouden; dat was geen probleem.

 

Dit voorstel kreeg bijval van de meeste andere leveranciers.

Deze oplossing was technisch minder mooi en bespaarde minder mensen. De leveranciers stonden echter te popelen om mee te werken. Men had er namelijk vertrouwen in.  Er werd een nieuw plan gemaakt en ingevoerd. En het systeem werkte al snel. Hoewel  er nog veel menselijke interactie, was iedereen tevreden. En de performance van de leveringen ging drastisch omhoog.

  

Reageer op dit artikel