blog

Zouden de goederen al afgeleverd zijn?

Home

Zouden de goederen al afgeleverd zijn?
Klik voor een vergroting van verbeterpunten mondiale suply chains

Heeft u uw mondiale supply chain zo goed op orde dat uw financiële afdeling direct na aflevering van de goederen in Amerika of Japan de factuur kan sturen? Gefeliciteerd, want uit de recente studie “Global Supply Chain Benchmark Report” van de Aberdeen Group (juni 2006) blijkt dat u een van de weinige bent.

Meer dan 90% van de ondervraagde bedrijven erkende dat hun supply chain besturing- en beheersingsystemen van onvoldoende kwaliteit waren om de financiële afdeling op tijd van de juiste informatie te voorzien om een goede budget– en cash flow politiek  te voeren.

Het wekt dan ook geen verbazing dat 51% van de ondervraagde bedrijven aangaf dat het gebrek aan transparantie in hun supply chain tot de top-3 van verbeterpunten behoorden. Een  tweede belangrijke verbeterpunt is dat er nu onvoldoende coördinatie is tussen de verschillende partijen in de supply chain, wat ertoe kan leiden dat er grote voorraden door de keten heen ontstaan. Ook de grootste partijen zijn hier niet immuun voor: zo heeft Cisco Systems in 2001 door dit probleem meer dan $ 2 miljard aan onverkoopbare grondstoffen en halffabrikaten moeten afschrijven. De derde en vierde verbeterpunten die genoemd werden betroffen beide supply chain management onderwerpen, terwijl opmerkelijk genoeg pas op de vijfde en zesde plek stijgende kosten en doorlooptijden naar voren komen.

 

De studie geeft gelukkig ook aan hoe bedrijven met deze verbeterpunten aan de slag kunnen. Om de transparantie in de keten te verhogen is het verstandig om supply chain event management technieken toe te gaan passen door een beperkt aantal cruciale mijlpalen in de keten te gaan monitoren. Een verbetering van de samenwerking met andere ketenpartijen kan bereikt worden door gezamenlijk voorspellingen op te stellen, dit is in de praktijk de best werkende verbetertechniek volgens Aberdeen. Een volgende mogelijkheid is de integratie van verschillende supply chain IT-systemen, waarin juist ook de kleinere partijen in de keten mee moeten doen. Voor deze partijen zijn web-based IT-applicaties vaak de meest efficiënte oplossing. Tenslotte is het raadzaam om met alle ketenpartijen geregeld een risico analyse van de supply chain uit te voeren, waarbij potentiële knelpunten worden herkend (staking in de haven, brand in de fabriek, vogelpest, etc.), en er oplossingen worden uitgedacht en voorbereid. Dat dit laatste grote voordelen kan opleveren weten we sinds 1999, toen na een aardbeving op Taiwan Dell razendsnel wist om te schakelen naar leveranciers in Korea, terwijl Compaq een lange tijd nodig had om de supply chain weer op orde te krijgen. Kortom, voldoende handvaten om uw mondiale supply chain verder op orde te brengen.

Reageer op dit artikel