nieuws

Overslag Amsterdamse haven daalt flink, containeroverslag stijgt fors

Distributie 751

De havenoverslag in de omgeving van Amsterdam is in het eerste halfjaar stevig gedaald. Steenkool en olie zijn de grote boosdoeners. De overslag van containers zit daarentegen fors in de lift.

Overslag Amsterdamse haven daalt flink, containeroverslag stijgt fors

De overslag in het Noordzeekanaalgebied van de zeehavens Amsterdam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad is in het eerste halfjaar van 2018 gedaald tot 49,4 miljoen ton, een daling van 5,1% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De Amsterdamse haven zag de overslag dalen met 4,8% tot 40,2 miljoen ton. Er werd bijvoorbeeld dik een kwart minder steenkool verwerkt, blijkt uit cijfers van het Havenbedrijf Amsterdam. De overslag van olieproducten werd daarnaast gehinderd door onderhoud aan een van de terminals en minder handel op de termijnmarkt voor diesel.

In de zeehaven van de hoofdstad zelf nam de overslag met bijna 5 procent af tot zo’n 40 miljoen ton. De gezamenlijke zeehavens van Amsterdam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad zagen hun omzet op jaarbasis met iets meer dan 5 procent teruglopen tot ruim 49 miljoen ton.

Stijging containeroverslag

Niet alles daalde. Overige droge bulk steeg met 16,8% naar 5,2 miljoen ton. Reden is de sterk gestegen import van bouwmaterialen als zand en grind. De overslag van agribulk steeg in het eerste halfjaar met 18,5% naar 3,9 miljoen ton. Van overig stukgoed, waaronder RoRo, daalde de overslag met 1,6% naar 889.000 ton.

 

Zie ook
ING: Amsterdamse haven moet vernieuwen

Dit is de eerste trein tussen Amsterdamse haven en China

 

De containeroverslag steeg met 29,6% naar 454.000 ton (45.457 TEU), onder meer door de komst van Samskip die een lijndienst onderhoudt met Engeland. De stijging van de containeroverslag is ook terug te zien in het aantal scheepsbezoeken. Dat steeg naar 2514 (+4,4%).

Import en export

De import in de Amsterdamse haven daalde de eerste zes maanden met 7,8% tot 24,2 miljoen ton. De export steeg juist met 0,1% naar 16 miljoen ton. Het aantal zeeschepen dat het Noordzeekanaalgebied bezocht, steeg naar 3.938 (+6,2%).

Rotterdamse haven

De ontwikkeling in de regio Amsterdam lijkt veel op de Rotterdamse haven die vorige week zijn halfjaar cijfers presenteerde. Ook Rotterdam kon een overall daling niet voorkomen ondanks een stijgende containeroverslag.

Vooruitzicht 2018

Koen Overtoom, ceo van Port of Amsterdam: verwacht voor de rest van het jaar verdere groei containers en bouwmaterialen. Of er ook sprake zal zijn van een aanhoudende daling van de olieproducten, is moeilijk te voorspellen. “Wij zijn een echte internationale handelshaven waardoor geopolitieke ontwikkelingen van invloed zijn op de volumes die onze haven passeren. Olieproducten blijven voorlopig een belangrijke ladingstroom voor ons.”

Reageer op dit artikel