nieuws

Venlo en Roosendaal zijn hotspots ladingdiefstal

Distributie 1600

In Venlo en Roosendaal loop je het meeste gevaar slachtoffer te worden van (lading)diefstal. Het aantal ladingdiefstallen in Nederland is in 2017 wel afgenomen.

Venlo en Roosendaal zijn hotspots ladingdiefstal

Succes heeft zijn keerzijde. Venlo en West-Brabant zijn niet alleen in trek bij verladers en logistieke dienstverleners (beide regio’s zijn al jaren logistieke hotspot van Nederland) Ook bij criminelen zijn de twee gebieden populair.

Trade Port West en A67

In de gemeente Venlo werd het grootste aantal diefstallen van lading- en voertuigen mét of zonder lading geregistreerd. De ‘hotspots’ daar waren industriegebied Trade Port West en verzorgingsplaats Venlose Heide (A67). Ook op parkeerplaats Nobis in Asten en de parkeerplaats Hazeldonk-Oost vonden in 2017 veelvuldig (lading)diefstallen plaats.

 

 

ladingdiefstal-venlo

 

 

West Brabant, Logistieke hotspot 2017, is ook in trek bij criminelen. De meeste diefstallen van vrachtwagens deden zich voor in Roosendaal. Zo blijkt uit blijkt uit de jaarrapportage transportcriminaliteit 2017.

 

 

ladingdiefstal-west-brabant

 

Er is ook goed nieuws. Het aantal diefstallen van lading en vrachtwagens is nagenoeg stabiel, na een forse stijging in 2016.
In 2017 kwamen er bij de politie 237 aangiftes binnen van diefstal van lading uit vrachtwagens. Dat zijn er vijf meer dan in 2016.  Lading werd het vaakst gestolen op de snelwegen A67, A2 en A73.

 

 

Lees ook
Ladingdiefstal: directeur KLG eist harde aanpak van minister
Politie opent telefoonlijn ladingdiefstal

 

 

Vorig jaar werden 95 vrachtwagens gestolen, een daling ten opzichte van het jaar ervoor, toen er 106 trucks werden gestolen. Het aantal diefstallen van vrachtwagens inclusief lading is gestegen van 25 in 2016 naar 34 in 2017.

 

 

ladingdiefstal-jaren

 

 

Zeker twee keer was sprake van ladingdiefstal uit een rijdende vrachtwagen, ook bekend als de ‘Roemeense methode’. Dat gebeurde op de A73 en op de A15. Een toenemende trend sinds voorjaar 2016 is de diefstal van vrachtwagenladingen van hoge waarde op sterk beveiligde truckparkings. Daarbij gebruikten de dieven knipscharen voor metaal, snijbranders en vrachtwagens voor de afvoer van buit.

De Politie heeft dit jaar alleen de voltooide diefstallen geregistreerd. Vernielingen en pogingen zijn  niet meegenomen in de rapportage. In 2016 was er 420 keer een ladingdiefstal of poging daartoe. In 2015 was dat 308 keer.

Reageer op dit artikel