nieuws

Vrachtvliegtuigen krijgen meer ruimte op airport Maastricht

Distributie 912

Vrachtvliegtuigen krijgen meer ruimte op airport Maastricht

Vrachtvliegtuigen mogen vanaf woensdag de hele verlengde start- en landingsbaan van Maastricht Aachen Airport gebruiken. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer.

Het besluit biedt vrachtvliegtuigen de mogelijkheid uit te wijken van Schiphol naar Limburg. Op Schiphol is ruimtegebrek. Voor het komende winterseizoen hebben verscheidene luchtvrachtmaatschappijen op Schiphol geen of minder vertrek- en landingsrechten gekregen dan waarop zij hadden gehoopt.

Geluidsoverlast

Door het besluit kunnen vrachtvliegtuigen de baanlengte van 2750 meter helemaal gebruiken. Volgens de bewindsvrouw blijkt uit berekeningen dat de geluidsoverlast binnen de gestelde marges blijft als vrachtvliegtuigen meer ruimte krijgen om te landen en/of te vertrekken. De minister laat weten dat over de maatregel onder meer intensief overleg is gevoerd met de provincie Limburg en Maastricht Aachen Airport.

Blijdschap bij Evofenedex

Evofenedex is ingenomen met het besluit van de minister. ”Nederlandse bedrijven hebben met lede ogen moeten aanschouwen dat het aanbod van vrachtvluchten vanaf Schiphol sterk is afgenomen ten faveure van vakantievluchten. Het exporteren van bijvoorbeeld hightech, pharmaceutische en versproducten is daardoor moeilijker geworden. Met de openstelling van de landingsbaan in Maastricht voor zware vrachtvliegtuigen is een klein deel van het verlies van vluchten op Schiphol goedgemaakt. Maar uiteindelijk moeten met politieke regie en een goede local rule vrachtvluchten op Schiphol de ruimte krijgen die onze economie nodig heeft.”

 

Reageer op dit artikel