nieuws

Vrachtwagen taks komt er definitief

Distributie 7476

Vrachtwagen taks komt er definitief

De nieuwe coalitiepartijen willen “zo spoedig mogelijk” een kilometerheffing voor vrachtverkeer invoeren. Motorrijtuigenbelasting op vrachtwagens wordt verlaagd. Dat staat in het regeerakkoord.

Het registratie- en betalingssysteem moet gelijk zijn aan die in het buitenland zodat vrachtwagens geen extra apparatuur nodig hebben. De inkomsten die hieruit voortvloeien, moeten terugkomen in de transportsector. Dat gaat gebeuren via een verlaging van de motorrijtuigenbelasting op vrachtwagens.

VVD tegen

De VVD heeft zich lang verzet tegen een vorm van kilometerheffing. Demissionair VVD-minister Melanie Schultz van Infrastructuur zei onlangs nog er niets in te zien. Zij ziet meer in nieuwe technieken zoals platooning.

In steeds meer landen wordt een vorm van kilometerheffing ingevoerd. Het gebeurt al in België en  Duitsland. In België zorgde de invoering voor veel problemen met de techniek.

Evofenedex en TLN tegen

Het voorgenomen plan lekte al eerder uit. TLN en Evofenedex zien enkel kilometerheffing voor vrachtwagens niet zitten. Duurder transport leidt niet tot minder transport aldus de verladersorganisatie. Diezelfde mening verkondigden beide belangenorganisaties in 2012 ook al. Toen schreven ze een brief aan de onderhandelaars van VVD en PvdA. Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) vindt het op zich een logische gedachte.

 

Reageer op dit artikel