nieuws

Friesland Campina overweegt containerterminal in Leeuwarden

Distributie 4089

Friesland Campina overweegt containerterminal in Leeuwarden

Zuivelonderneming Friesland Campina overweegt in Leeuwarden een nieuwe containerterminal te bouwen. Dat moet het vervoeren van containers voor de binnenvaart met vrachtwagens door de stad overbodig maken.

De zuivelonderneming wil de containerterminal bouwen bij het kanaal de Wide Greons, vlak bij de productielocatie van Friesland Campina aan de Peter Stuyvesantweg, schrijft de Leeuwarder Courant afgelopen donderdag.

Wegtransport door terminal overbodig

Nu worden containers voor de binnenvaart per vrachtwagen door de stad vervoerd naar de MCS-terminal op bedrijventerrein De Zwette. De bouw van een nieuwe terminal aan het water moet dit transport overbodig maken.

Forse CO2 reductie

Volgens Peter Beemsterboer, locatiedirecteur van Friesland Campina in Leeuwarden, zou de bouw van de nieuwe containerterminal 350.000 kilometer transport per jaar schelen. Dat betekent een CO2-reductie van 462.000 kilo, aldus de Leeuwarder Courant.

Investeringen in vaarroute nodig

Om de containerterminal daadwerkelijk te bouwen, zijn er volgens Friesland Campina nog wel investeringen in de vaarroute nodig. Zo zou een bocht op de route nog te krap en ondiep zijn voor het transport over water en een brug in de buurt te smal en te laag.

Bedrijven profiteren van terminal

Friesland Campina verwacht dat meerdere bedrijven langs de route ervan profiteren. Voor de terminal is grondverwerving nodig. Het bedrijf breidt de productie hier fors uit. Dat betekent dat het aantal vrachtwagenritten door de stad groeit van zo’n 40.000 per jaar nu tot maximaal 60.000 in de toekomst.

Reageer op dit artikel